Jedne z moich ulubionych ciasteczek to ciastka melting moments. Jeśli przygotujemy je bez nadzienia to otrzymamy pyszne ciastka budyniowe.
Ciasteczka budyniowe wprost rozpływają się w ustach. Smakiem przypominają ciasteczka piaskowe, są bardzo kruchutkie. Co więcej są bardzo proste do przygotowania, a wszystkie składniki do ich przygotowania na pewno macie w domu. Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują więc można je upiec kilka dni wcześniej. Do ciasta kruchego nie dodajemy żółtek, powstaje ono z połączenia mąki, masła, cukru pudru i budyniu. Prosto i smacznie 🙂 Zapraszam gorąco do ich przygotowania. Gwarantuje, że je pokochacie <3
SKŁADNIKI (20-25 sztuk):
- 120g miękkiego masła,
- 40g cukru pudru,
- 40g budyniu waniliowego bez cukru (proszku budyniowego),
- 2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 120g mąki,
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut aż powstanie jasna, puszysta masa maślana. Dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia. Stopniowo wsypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym i miksujemy chwilkę do połączenia składników. Nie miksujemy masy zbyt długo, tylko do połączenia masy maślanej z mąką. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Moja jedna kuleczka ważyła 20g. Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy między kulkami, bo ciastka urosną podczas pieczenia. Każdą z kulek spłaszczamy widelcem tworząc wzorek. Ciastka pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Powinny się ładnie zarumienić. Ciasteczka studzimy.
Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale gdy wystygną stwardnieją.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ciasteczka można dodatkowo przełożyć ulubioną konfiturą.
2) Gdyby ciastka za szybko się rumieniły to znaczy, że temperatura jest za wysoka – wówczas zmniejszamy odrobinę temperaturę pieczenia.
3) Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce do 2 tygodni.
Polecam w 100%. Pyszne i kruchutkie ?
Piękne! Cieszę się, że smakowały 😉
A to moje ciasteczka budyniowe. Kruchutkie, mięciutkie, po prostu pyszne!!! Dziękuję za przepis.
Pysznie wyglądają ? Cieszę się, że smakowały ?
Od dziś są to moje ulubione ciasteczka ! Cudownie kruche i przepyszne ??
Pozdrawiam serdecznie ?
Bardzo mi miło 🙂
Ciasteczka pyszne i kruche. Dzięki bardzo szybkiemu sposobowi wykonania i wyjątkowemu smakowi na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole ?
Paulina wyglądają idealnie! Cieszę się, że smakowały 🙂
Super szybki i prosty przepis. Ciasteczka przepyszne ❤️
Cieszę się, że smakowały ?
Ciasteczka są przepyszne? Szybciutko się robi, nie wymagają leżakowania w lodówce, a mimo to są kruchutkie. Na następny raz robię od razu z dwóch porcji ?
Asiu jakie piękne 😀
Pysznie są te ciasteczka?i bardzo szybko znikają ??
Cieszę się, że smakowały 🙂
Pyszne, kruche, aromatyczne, waniliowe… takie jakie powinny być ciasteczka
Lucyna jakie piękne Ci wyszły 🙂
Najlepsze na świecie
Piękne <3
Przepyszne ?
Aniu piękne 🙂 Cieszę się, że smakowały!
Czy ciasto na ciasteczka można przechowywać w lodówce?
Tak, ale przed pieczeniem ciasteczek trzeba ciasto wyjąć 1-2 h wcześniej, żeby się ociepliło.
Twój komentarz
Piękne 🙂
Cudownie delikatne, szybkie w wykonaniu jak i znikaniu ?
Cieszę się, że smakują 🙂
Ciasteczka rewelacja jeszcze tak szybkiego przepisu nie widziałam. Trochę zmodyfikowałam kształt ale rodzinka mówi, że przepyszne.
Ciasteczka super jeszcze tak szybkiego przepisu nie widziałam. Trochę zmodyfikowałam kształt ale rodzinka mówi, że przepyszne.
Bardzo mi miło ?
Witam. Ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu??
Około 20-25.
Ciasteczka wychodzą przepyszne, polecam z całego serca ???
Bardzo mi miło ?
Ciasteczka są pyszne! Szybko się robią i szybko znikają 😊 jak wyjmuję z piekarnika to mąż i dzieciaki czekają na znak kiedy można jeść bo najchętniej gorące by wcinali😊 dziękuję za przepis! To mój trzeci komentarz,nie wiem czemu zniknęły wcześniejsze,oby ten już został 😉
Bardzo miło mi to czytać 😉