Naleśniki ze szparagami i sosem pieczarkowym

Dzisiaj na blogu pożegnanie sezonu szparagowego. Kolejne szparagi zjemy dopiero za rok. Na zakończenie częstuję Was rewelacyjnymi naleśnikami. Są tak dobre, że nie mogłyby czekać do przyszłej wiosny 🙂 Naleśniki są bardzo sycące. Bardzo nam smakowały. Zrobiłam je na spotkanie z przyjaciółmi. Byli nimi zachwyceni. Wszystko tutaj do siebie pasuje: kremowy sos pieczarkowy, soczyste szparagi oraz sycący ser i szynka (boczek). Gorąco polecam!

Naleśniki ze szparagami i sosem pieczarkowym

Naleśniki ze szparagami i sosem pieczarkowym

SKŁADNIKI(4 porcje):

  • NALEŚNIKI:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • Szczypta cukru,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • NADZIENIE:
  • 24 szparagi,
  • 8 plasterków szynki lub boczku wędzonego,
  • 8 plasterków żółtego sera,
  • SOS PIECZARKOWY:
  • 500g pieczarek,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 i ¾ szklanki wody,
  • ¼ szklanki startego żółtego sera,
  • 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36%,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE: Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi pozostawiamy w całości. W garnku zagotowujemy wodę ze szczypta soli i cukru. Wrzucamy szparagi i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy je i przelewamy zimną wodą.

Na każdym naleśniku układamy plasterek szynki, plasterek sera i 3 szparagi. Zwijamy ciasno naleśniki. Układamy je w dużym  wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wykładamy sos pieczarkowy.

Naleśniki zapiekamy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

SOS PIECZARKOWY: Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy pieczarki i smażymy je do momentu aż cała woda z nich wyparuję. Pieczarki odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię dajemy masło. Gdy masło się roztopi to wsypujemy mąkę i mieszamy. Stopniowo wlewamy wodę i szybko mieszamy. Całość zagotowujemy. Gotujemy razem 2 minuty na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Wówczas dodajemy śmietanę, ser oraz pieczarki i mieszamy do połączenia. Gdyby sos był jeszcze za gęsty to podlewamy go odrobiną wody. Sos jest gotowy, doprawiamy go do smaku. Wykładamy sos na wierzch naleśników.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Z przepisu wyjdzie około 10-12 naleśników. Potrzebujemy 8 sztuk więc resztę należy zjeść.

Naleśniki ze szparagami i sosem pieczarkowym

Naleśniki ze szparagami i sosem pieczarkowym

Naleśniki ze szparagami i sosem pieczarkowym

Naleśniki ze szparagami i sosem pieczarkowym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź