Swego czasu moja babcia gotowała nam zupę grochową z kluseczkami. Białoruska zupa przypomniała mi właśnie o czasach dzieciństwa. Ta kartoflanka różni się od znanej nam w Polsce ponieważ oprócz ziemniaków zawiera także kluseczki i mięsne pulpeciki. Jest bardzo sycąca. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 400g ziemniaków,
- 1 duża marchewka,
- 1 duża cebula,
- 1 liść laurowy,
- 1 ziele angielskie,
- Olej do smażenia,
- PULPECIKI:
- 250g mięsa mielonego,
- Pół średniej cebuli,
- 1 małe jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- KLUSECZKI:
- 1 małe jajko,
- 2 łyżki stopionego masła (lub oleju),
- 3-4 czubate łyżki mąki,
- Około ½ szklanki mleka (lub wody),
- Szczypta soli,
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Cebulę drobno kroimy. Następnie szklimy ją na odrobinie oleju. Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, ostudzoną cebulę, szczyptę soli i pieprzu oraz bułkę tartą. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki (najlepiej wilgotnymi dłońmi).
Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki, a większą w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę.
W garnku zagotowujemy 2 litry wody. Na gotującą się wodę wrzucamy mięsne pulpeciki i zagotowujemy. Gotujemy je na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
Podczas gdy pulpeciki się gotują to na patelni obsmażamy warzywa. Rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju. Dodajemy marchew i cebulę. Smażymy razem kilka minut aż warzywa troszkę zmiękną.
Pulpeciki wyjmujemy z wody na talerz. A do powstałego wywaru dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pokrojone ziemniaki. Zagotowujemy i gotujemy razem pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut. Wówczas dodajemy marchew z cebulą i gotujemy jeszcze 10 minut.
Przygotowujemy ciasto na kluseczki. Do garnuszka wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Jajko roztrzepujemy. Dodajemy masło i mleko, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zarabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest to dosypujemy więcej mąki. Gdy warzywa będą miękkie to za pomocą dwóch małych łyżeczek kładziemy małe kluseczki do zupy. Gotujemy zupę jeszcze 2 minuty. Następnie dokładamy odłożone pulpety, doprawiamy ewentualnie do smaku i zupę gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Zupę przed podaniem możemy posypać posiekaną natką i oprószyć pieprzem.
Gdyby zupa wyszła bardzo gęsta to dolewamy więcej wody.
Życzę smacznego 🙂