To tradycyjne włoskie danie. Jego głównymi składnikami są: jajka, ser i makaron. Do tradycyjnej carbonary nie dodajemy śmietanki. Sos powstaje z jajek, które ścinają się pod wpływem gorących składników. Podobno dodanie jednego żółtka do sosu sprawi, że będzie bardziej puszysty. Carbonarę przygotujecie w góra 15 minut więc z przyjemnością wpisuję ją do kategorii SZYBKI OBIAD. To włoskie danie podajemy od razu po przygotowaniu. Raczej nie nadaje się do odgrzewania.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 120g wędzonego boczku parzonego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 30g parmezanu (lub garna padano),
- 150g makaronu spaghetti,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Boczek kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i roztrzepujemy je widelcem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy boczek i smażymy go kilka minut na rumiano na średnim ogniu. Wówczas dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilkanaście sekund. Zmniejszamy ogień na mniejszy i dodajemy makaron oraz połowę sera. Mieszamy całą zawartość patelni. Następnie makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i mieszamy. Jajka nie mogą się całkowicie ściąć. Mają zgęstnieć i utworzyć gęsty sos. Danie jest gotowe. Wykładamy je na dwa talerze i posypujemy resztą sera.
Możemy dodatkowo posypać całość posiekaną natką pietruszki i oprószyć pieprzem.
Sos z makaronem podajemy od razu.
Życzę smacznego 🙂