Co zrobić, aby niedzielny obiad nie był nudny? Można do kotletów z kurczaka czy schabowych przygotować inną panierkę. Pokazywałam Wam m.in.:
Panierka parmezanowa to moja ulubiona panierka do kotletów. Robię ją nawet częściej niż zwykłą, z bułką tartą. Bardzo lubimy ten smak. Kotlety wychodzą pyszne i soczyste. Smaży się je tak samo jak zwykle kotlety. Możemy je później zapiec z mozzarellą i sosem pomidorowym lub podać z ziemniakami i surówką.
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- Sól,
- Pieprz,
- Mąka do panierowania,
- 2 jajka,
- Olej do smażenia,
- PARMEZANOWA PANIERKA:
- ½ szklanki bułki tartej,
- ½ szklanki startego na drobnych oczkach parmezanu (lub grana padano),
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1/3 łyżeczki oregano,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z plastrów rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej przez folię, aby nie poszarpać mięsa. Mięso oprószamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy ze sobą składniki panierki.
Na jeden talerz wysypujemy 2-3 łyżki mąki, a na drugi panierkę parmezanową. Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je.
Kotlety z kurczaka panierujemy najpierw w mącę. Strzepujemy jej nadmiar. Następnie maczamy w jajku i panierujemy w panierce parmezanowej lekko ją dociskając do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.
Życzę smacznego 🙂
Wyglada świetnie 🙂
Rewelacyjny smak. Zostana z nami na dłużej
Cieszę się, że smakują ♥️
Pyszka 🙂 synek powiedział, że lepsze niż u babci 🙂
Wow dziękuję ♥️ super!