To bardzo prosty sposób na zdrowszą wersję kotletów mielonych. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczy kotlety pieczemy z wiórkami masła. Takie kotlety robi się dużo szybciej niż tradycyjne. Nie musimy stać i ciągle ich przewracać.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 500g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 mała cebula,
- 1 czerstwa kajzerka,
- Mleko,
- Bułka tarta do panierowania,
- Sól,
- Pieprz,
- Około 50g masła
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czerstwą bułką zalewamy mlekiem, aby była zakryta i moczymy przez kilka minut. Następnie bułkę odciskamy.
W misce umieszczamy mięso. Dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną cebulę i szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Z masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Zimne masło ścieramy na grubych oczkach tarki. Na każdym kotleciku układamy kilka wiórek masła.
Kotlety pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do kotlecików możemy dodać np. 100g podsmażonego, pokrojonego w kostkę wędzonego boczku.
2) Cebulę możemy podsmażyć na małej ilości tłuszczu.
3) Do środka każdego kotlecika możemy dać np. kawałek żółtego sera lub mozzarelli.
Pyszne, proste, szybkie – IDEALNE! Będę do nich wracać bardzo często 🙂
Weroo92 wyglądają pysznie 🙂
Uwielbiam mielone.
Czy naczynie ma być przykryte?
Nie.