Polędwiczki w sosie prawdziwkowym

Podczas urlopu miałam okazję na większe grzybobranie. Nazbieraliśmy całkiem sporo maślaków, podgrzybków i prawdziwków. Z części grzybów zrobiłam pierogi i zupę grzybową. A prawdziwki trafiły do pysznego sosu mięsnego. Do sosu możemy użyć także mrożonych prawdziwków i cieszyć się ich smakiem także zimą. Smak sosu podkreśliłam dodatkiem whisky i musztardy. Sos jest delikatny i kremowy, pachnący prawdziwkami. Tak przygotowane polędwiczki możemy podać z ryżem, kaszą, ziemniakami czy nawet plackami.

Polędwiczki w sosie prawdziwkowym

Polędwiczki w sosie prawdziwkowym

SKŁADNIKI(3 porcje):

  • 350g polędwiczki wieprzowej,

  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,

  • 1 łyżka oleju,

  • 1 mała cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • ½ łyżeczki tymianku,

  • 200g prawdziwków,

  • 1 łyżeczka musztardy,

  • 3 łyżki whisky,

  • 1 szklanka gorącej wody,

  • 1,5 łyżki sosu sojowego,

  • 2 łyżki śmietany kremówki,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • ½ łyżeczki mąki,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczki kroimy w 1cm kawałki. Oprószamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie mieszamy je z 1 łyżką oleju i odstawiamy na 30 minut.

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Prawdziwki płuczemy i kroimy w kostkę 2cm.

Na patelni obsmażamy na rumiano z obu stron zamarynowane polędwiczki. Odkładamy je na bok. Następnie szklimy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Następnie na patelnię wkładamy prawdziwki. Smażymy je przez 2-3 minuty często mieszając.

Na patelnie wkładamy odłożone na bok polędwiczki i smażymy razem 1-2 minuty. Następnie dodajemy whisky i czekamy aż odparuję.

Całość zalewamy wodą wymieszaną z sosem sojowym i zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Do zawartości patelni dodajemy musztardę, tymianek i śmietankę kremówkę, całość zagotowujemy. Gdyby sos okazał się za rzadki to zagęszczamy go ½ łyżeczki mąki. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Danie zdejmujemy z ognia.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź