Fit muffinki marchewkowo-kokosowe

Marchewka, dynia, cukinia - co łączy te warzywa? Otóż są pyszne- to przede wszystkim, ale poza tym  to warzywa uniwersalne, które w kuchni możemy wykorzystać na milion sposobów. Kto zgadnie zatem jaki składnik będzie bohaterem dzisiejszego wpisu? No jasne, że marchewka! 🙂 Jest to jedno z moich ulubionych warzyw. Uwielbiam piękny kolor jaki daje potrawom, ale i to jak cudnie wpływa na skórę (poprawia koloryt) i ciało (minimum kalorii, maksimum smaku).

Dawno nie było łaciny w związku z tym ta dam: Marchew zwyczajna Daucus carota  to gatunek rośliny z rodziny selerowatych.  Jest to warzywo, które według  mnie przez wiele osób jest niesłusznie niedoceniane. Przede wszystkim jest bogatym źródłem prowitaminy A, czyli β-karotenu. Jest  on szalenie ważny dla naszego organizmu- zmiata wolne rodniki (co pospolicie nazywa się działaniem przeciwnowotworowym),  dba o nasze oczy (zapobiega tzw. kurzej ślepocie),  pomaga nam chronić skórę przed utratą elastyczności (chroni włókna kolagenowe, czyli taki element budowy skóry, który odpowiada za jej napięcie). Spożywanie dużej ilości marchewek ma wpływ również na koloryt skóry. Zjadanie odpowiedniej ilości pozwoli nam na zrezygnowanie z bronzera na twarzy J Ale uwaga! Tak jak ze wszystkim – trzeba zachować rozsądek, żeby skóra nie stała się pomarańczowa.

No i na koniec punkt ważny zwłaszcza dla studentów - marchewki są tanie i  łatwo dostępne.

Dzisiaj proponuję muffinki, które sama bardzo często przygotowuje na śniadanie zmieniając tylko dodawane bakalie. Ale spokojnie, nie wstaje o 5:00, by mieć codziennie świeże babeczki do porannej kawy. Przygotowuje kilkanaście sztuk, zamrażam, a rano wystarczy kilka chwil w mikrofali, polanie ich lukrem i gotowe -pyszne, pełnowartościowe śniadanie zamiast tradycyjnej drożdżówki- bo przecież tutaj słodycze są fit.

 

Fit muffinki marchewkowo-kokosowe

Fit muffinki marchewkowo-kokosowe

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 2 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół szklanki cukru kokosowego/trzcinowego,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego,
  • 1 jajko,
  • 2 białka jaja,
  • 2 ½ szklanki startej na drobnych oczkach tarki marchewki,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • ½ szklanki musu jabłkowego,
  • ¼ szklanki wiórek kokosowych,
  • 1/3  szklanki rodzynek,
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej,
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • LUKIER:
  • 200g puszystego serka śmietankowego,
  • 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder,
  • kilka kropel soku z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 170 °C i wyłożenia formy na muffinki papilotkami. Ubijaj razem  jajko, białka jaj, cukier, olej i aromat waniliowy aż do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj mleko i ubijaj dalej. Dalej będziemy działać bez użycia miksera, a za pomocą drewnianej łyżki. Do uzyskanej masy dodaj delikatnie marchewkę, mus jabłkowy, rodzynki i żurawinę. Następnie w misce umieść mąkę, proszek do pieczenia i sodę-wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec wsyp wiórki kokosowe i orzechy.  Przełóż uzyskaną masę do foremek i piecz przez około 25 minut (najlepiej skorzystaj z metody suchego patyczka).

LUKIER: w naczyniu blendera umieść ksylitol i zrób z niego cukier puder. Dodaj serek śmietankowy i kilka kropel soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj- możesz dosładzać w miarę preferencji. Konsystencja powinna być lekko płynna.

Gotowym lukrem polej przestudzone  muffinki tuż przed podaniem.

Uwagi:

1) Jako dodatki można  użyć dowolnych bakalii bądź owoców np. świetnie sprawdza się ananas pokrojony w kostkę.

2) Muffinki  można  przechowywać w zamrażarce i przed zjedzeniem odgrzać w mikrofali-smakują wtedy jak wyjęte dopiero co z piekarnika.

3) Lukier nie jest nieodłącznym elementem przepisu - bez niego babeczki smakują równie wyśmienicie.

 

Fit muffinki marchewkowo-kokosowe

Fit muffinki marchewkowo-kokosowe





4 komentarzy

  1. wspaniały przepis, wart wypróbowania! 🙂

    • Justyna

      Dziękuję! Zachęcam do przygotowania muffinek- ekstra na śniadanie 🙂

  2. A ten mus jabłkowy to się kupuje czy robi samemu? Czy to sa zblendowane jablka?

    • Justyna

      Ja robię ten mus w taki sposób, że obrane i pokrojone w drobne cząstki jabłka gotuję z odrobiną wody, a gdy zaczynają się rozpadać calość blenduję na gładki mus. Ale widziałam też gotowy mus w słoikach m.in. w Tesco 🙂 Pozdrawiam!

Zostaw odpowiedź