Placki są puszyste i chrupiące, a dodatkowo pachną wanilią i cytryną. Smakują świetnie same, a jeszcze lepiej podane z sosem ze świeżych truskawek. Takie placki to idealna propozycja na letnie śniadanie.
SKŁADNIKI(2 porcje):
-
PANCAKES:
-
¾ szklanki mleka,
-
2 łyżki soku z cytryny,
-
Skórka starta z 1 cytryny,
-
1 jajko,
-
2 łyżki rozpuszczonego masła,
-
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
-
1 szklanka mąki,
-
2 łyżki cukru,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
½ łyżeczki sody,
-
½ łyżeczki soli,
-
2 łyżeczki maku,
-
SOS:
-
1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek,
-
1-2 płaskie łyżki cukru,
-
1 łyżka wody,
-
1 łyżka miodu,
-
DODATKOWO:
-
Olej do smażenia,
-
Kilka świeżych truskawek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
PANCAKES: Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.
Mieszamy ze sobą mleko i sok z cytryny. Odstawiamy je na 5 minut. W tym czasie mleko się zetnie.
W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, mak i skórkę z cytryny.
Do mleka dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, jajko, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia. W cieście mogą pozostać grudki, nie należy się nimi przejmować.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. 1 łyżka ciasta = 1 placuszek.
Placki serwujemy ciepłe polane gorącym sosem truskawkowym z dodatkowymi świeżymi truskawkami.
SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka wkładamy truskawki, podlewamy je łyżką wody, dodajemy cukier. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Podgrzewamy całość do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy miód i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu. Wówczas sos miksujemy blenderem na gładko. Jeśli sos jest za rzadki to wstawiamy go na mały gaz i podgrzewamy dalej co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Z przepisu wychodzi 14 placuszków.
2) Możemy użyć świeżych lub mrożonych truskawek.