Sernik z białą czekoladą, kremem żurawinowym i pistacjami

Jestem wielbicielką serników. Znajdziecie ich na blogu całkiem sporo. "Weekeendowa Cukierenka" zaprasza dzisiaj na wyjątkowy sernik... Wyjątkowy, bo z dodatkiem białej czekolady. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy. Delikatność zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej. Krem żurawinowy przygotowujemy na wzór słynnego kremu cytrynowego LEMON CURD. Kwaskowaty krem żurawinowy podkreśla słodycz sernika. Całość przyozdabiamy pistacjami. Sernik po schłodzeniu w lodówce smakuje niebiańsko 😉

Sernik z białą czekoladą, kremem żurawinowym i pistacjami

Sernik z białą czekoladą, kremem żurawinowym i pistacjami

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 250g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive),
  • 80g masła,
  • Masło do wysmarowania formy,
  • SERNIK:
  • 700g twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 5 jajek,
  • 225g białej czekolady,
  • KREM ŻURAWINOWY:
  • 300g żurawiny świeżej,
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 80g masła,
  • DODATKOWO:
  • 50g pistacji

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy – na dno i boki – ciastka dociskamy do brzegów.

Na czas przygotowania masy serowej wstawiamy formę do lodówki.

SERNIK: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.




Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej tzn. łamiemy ją na kawałki i umieszczamy ją w misce nad gotującą się (na wolnym ogniu) wodą i rozpuszczamy na parze. Czekoladę lekko studzimy.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy ser, śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy. Mieszamy razem do połączenia składników. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej. Za długie miksowanie spowoduje, że sernik mocno urośnie, a po wyjęciu z piekarnika opadnie. Dodajemy czekoladę i miksujemy chwilkę do połączenia.

Sernik przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch. Sernik pieczemy około 80-90 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w kąpieli wodnej. Jeśli zacznie się spiekać to przykrywamy go folią. Wierzch sernika powinien być wypieczony i ścięty przy dotyku.

Kąpiel wodna: Tortownicę z ciastem wstawiamy do większej prostokątnej formy. Nalewamy wrzątku do połowy wysokości tortownicy.

Sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie przekładamy go na co najmniej 12 godzin do lodówki. Następnie smarujemy go żurawinowym kremem i posypujemy pokrojonymi pistacjami.

KREM: Do rondelka wsypujemy żurawinę, dodajemy sok z cytryny i cukier. Żurawinę wstawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu aż owoce żurawiny popękają i puszczą dużo soku. Często mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany żurawinowy mus studzimy.

Jajka, żółtka, mąkę, wodę i wystudzony żurawinowy mus miksujemy mikserem do połączenia. Otrzymaną masę wstawiamy na wolny ogień i zagotowujemy często mieszając. Masę chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia, dodajemy masło pokrojone w mniejsze kawałki i mieszamy do jego rozpuszczenia. Krem żurawinowy jest już gotowy. Należy go wystudzić, dopiero po schłodzeniu przez całą noc nabierze odpowiedniej konsystencji.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Możemy użyć żurawin świeżych lub mrożonych.

Sernik z białą czekoladą, kremem żurawinowym i pistacjami

Sernik z białą czekoladą, kremem żurawinowym i pistacjami

Sernik z białą czekoladą, kremem żurawinowym i pistacjami

Sernik z białą czekoladą, kremem żurawinowym i pistacjami





7 komentarzy

  1. Ależ on piękny! Taki sernik możemy jeść zawsze i wszędzie xD Krem żurawinowy to super pomysł.

  2. Witamm. Czy można użyć żurawiny suszonej ? Czy kąpiel wodna jezt konieczna? I do czego ona jest potrzebna?

    • cukiereczek

      Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że sernik wychodzi gładki jak stół, nie pęka, jest delikatny w smaku. W tym przepisie jest ona konieczna. Proponuję użycie innych owoców np. malin. Żurawina suszona nie sprawdzi się w tym przypadku.

  3. Najlepszy sernika jaki jadłam… Słodki, rozpływający się w ustach… Bajka

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakował ?

  4. Czy można ten sernik zrobić w blaszce?

    • cukiereczek

      Pewnie. W zależności od wielkości blaszki używamy wówczas proporcjonalnie więcej składników 😉

Zostaw odpowiedź