Mam ogromny sentyment do oponek serowych. Bardzo często przygotowywało się je w moim domu rodzinnym. Razem z siostrą zjadałyśmy jeszcze ciepłe. Nie mogło ich więc zabraknąć w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Są ekspresowe w przygotowaniu. Nawet osoba nie umiejąca gotować z pewnością sobie z nimi poradzi. Są przepyszne, ładnie rosną podczas smażenia, są mięciutkie i pulchne. Sprawdzają się znakomicie w Karnawale, ale nie tylko. Gorąco polecam 🙂
SKŁADNIKI (30-35 sztuk):
- 4 żółtka,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 500g twarogu półtłustego,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- 1 czubata łyżeczka sody,
- 500g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka octu,
- Tłuszcz do głębokiego smażenia,
- Cukier puder do oprószenia,
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Do miski wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Ucieramy je razem do otrzymania puszystej masy.
Wówczas dodajemy ser i śmietanę oraz ocet, mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę i sodę i mieszamy. Z ciastem przenosimy się na stolnicę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-1,5cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wykrawamy oponki. W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Przed rozgrzaniem do zimnego tłuszczu wlewamy mały kieliszek spirytusu (można pominąć). Na gorący tłuszcz wkładamy partiami oponki i smażymy je na złoty kolor z obu stron.
Oponki wykładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie układamy je na talerzu i oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Tłusty tydzień rozpoczęty ? super szybkie w wykonaniu i bardzo dobre!
Piękne i puszyste ?
Tłusty czwartek to tylko z takimi przepisami
Przepyszne polecam
Dziękuję za miłe słowa ❤️
Robię już kolejny raz z tego przepisu i zawsze się udają. Jak dla mnie najlepszy i najszybszy przepis 🙂
Pycha ❤️
Rewelacyjne oponki. Najlepszy przepis jaki miałem.
Cieszę się, że smakowały ❤️
Najlepszy przepis i bardzo szybki!
Dziękuję 🙂 Wyszły pięknie!