W "Weekendowej Cukierence" pora na wigilijne słodkości". Podobno na kresach nie ma wigilii bez takich właśnie pierożków. Ponieważ lubię poznawać nowe obyczaje to skusiłam się na ich usmażenie. Powiem szczerze, że smakują rewelacyjnie – dołączam je od tego roku do mojego wigilijnego menu 🙂 Szczególnie smakowały mojemu narzeczonemu, który nie przepada za wypiekami z makiem, a to o czymś świadczy.
Przepis na makowiki znalazłam na stronie Co mi w duszy gra.
SKŁADNIKI:
-
MASA MAKOWA:
-
200g suchego maku,
-
2 łyżki miodu,
-
½ łyżki masła,
-
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej,
-
Kilka kropel aromatu migdałowego,
-
50g rodzynek,
-
CIASTO:
-
600g mąki pszennej,
-
Szczypta soli,
-
75g drożdży,
-
4 żółtka,
-
1 jajko,
-
1 szklanka mleka,
-
1 cukier wanilinowy,
-
¾ szklanki cukru,
-
75g masła,
-
Skórka starta z 1 cytryny,
-
DODATKOWO:
-
Cukier puder do oprószenia,
-
Olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE:
MASA MAKOWA: Mak zalewamy ciepłym mlekiem i wodą. Proporcją na 1 szklankę maku wynosi: 1,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki wody. Mak odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie gotujemy go przez 30 minut na średnim ogniu. Mak co jakiś czas mieszamy. Mak zdejmujemy z ognia i odcedzamy na drobnym sicie lub gazie. Odstawiamy do wystudzenia. Mak mielimy 2-3 razy w maszynce do mielenia. Do maku dodajemy pozostałe składniki (oprócz aromatu), mieszamy. Mak smażymy kilka minut na patelni często mieszając. Masę makową studzimy i łączmy z aromatem.
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące!). Wkruszamy do niego drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz kilka łyżek mąki i dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany. Rozczyn odstawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia.
Mleko roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy jajko i żółtka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz skórkę cytrynową. Ucieramy razem na puszystą, jasną masę. Dodajemy podrośnięty rozczyn i mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło i aromat. Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj kilka minut, aby było gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy z wierzchu szczyptą mąki i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy je do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto szybko rośnie.
Gdy ciasto wyrośnie to dzielimy je na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wycinamy szklanką koła. Na każdym kółku układamy porcję masy makowej i zlepiamy tak jak pierogi. Należy je bardzo dokładnie i mocno zlepiać, aby nie otworzyły się podczas smażenia. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia do temperatury 175 stopni. Gdy zlepimy wszystkie pierożki to pierwsze z nich już podrosły i możemy je już smażyć. Pierożki smażymy na wolnym ogniu na rumiano. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pierożki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pierożki będą chłonęły tłuszcz.
Makowiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy je oprószone cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
witam ! często tutaj zaglądam 🙂 fajna stronka ,korzystam też z przepisów 🙂 za które wielkie dzięki ,pozdrowionka Lidka
Witam, bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że przepisy są pomocne 😉
Nie ma za co, polecam się na przyszłość 🙂
Pozdrawiam ciepło,
Kasia