To już czwarty przepis w Tygodniowym Maratonie Naleśnikowym. Tym razem jest to przepis bezglutenowy - na mące ryżowej. Naleśniki są proste do przygotowania, chrupiące, mocno kokosowe i słodziutkie. Możemy je podać z owocami egzotycznymi: bananem, kiwi, ananasem – będą do nich świetnie pasowały. Możemy też zjeść je same, bez nadzienia.
Masa naleśnikowa ma dość luźną konsystencję, ale nie przejmujcie się tym, naleśniki ładnie się smażą. Smażymy je około 3-4 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Duża ilość cukru sprawia, że są dość słodkie i nie potrzeba do nich nadzienia, ale jeśli chcecie podać je z dżemem to polecam jakiś kwaśny: porzeczkowy, wiśniowy.
Składniki:
• 2 jajka,
• 3 łyżki cukru,
• 1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
• 100g mąki ryżowej,
• Szczypta soli,
• Olej do smażenia,
• Dżem lub konfitura do podania
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe przelewamy do garnka i podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, mąkę ryżową, mleczko kokosowe i mieszamy wszystkie składniki tak, aby nie było grudek.
Masę odstawiamy pod przykryciem na 30 minut, aby odpoczęła. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cienki naleśniki po 3-4 minuty z każdej strony. Życzę smacznego 🙂