Nie mogło zabraknąć w Tygodniowym Maratonie Naleśnikowym naleśników na słodko 🙂 Takimi naleśnikami na pewno zaskoczycie rodzinę. Nie są to klasyczne naleśniki z serem, które wszyscy znają, ale naleśniki, których ciasto zawiera twaróg. Są słodziutkie, mięciutkie. Najbardziej smakowały nam podane z dżemem wiśniowym. Będą idealne na śniadanie, a także deser czy obiad na słodko, polecam 😉
SKŁADNIKI (2 porcje):
-
200g mielonego sera twarogowego,
-
100g cukru,
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
-
175ml mleka,
-
75ml wody,
-
3 duże jajka,
-
250g mąki pszennej,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
Szczypta soli,
-
1 łyżka oliwy,
-
Olej do smażenia,
-
Do podania: dżem, cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem do białości. Nie przerywamy miksowania i stopniowo dodajemy mielony twaróg. Kolejno dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i wodę. Na końcu dodajemy 1 łyżkę oliwy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Łączymy je z ciastem naleśnikowym. Mieszamy razem do połączenia składników. Nie mieszamy zbyt długo, aby piana nie opadła. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Nakładamy porcję ciasta i smażymy rumiane naleśniki z obu stron na wolnym ogniu. Naleśniki podajemy od razu z ulubionym dżemem, oprószone cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂