Do przygotowania sałatki użyłam domowych marynowanych pieczarek, na które przepis wkrótce.
SKŁADNIKI:
- 1 duży słoik marynowanych pieczarek,
- 300g piersi z kurczaka,
- 3 jajka,
- 3 ogórki konserwowe,
- 3 ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- 100g żółtego sera,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- Olej do smażenia,
- Po pół pęczka szczypiorku i koperku/natki pietruszki,
- majonez
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki odsączamy na sicie. Zieleniną drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 18-20cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie tortownicy układamy ciasno pieczarki łepkiem do dołu. Pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Starajmy się trafić w dziurki powstałe między pieczarkami.
Następnie wykładamy marchewką, lekko dociskamy do reszty. Marchewkę oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwę stanowią ziemniaki. Ziemniaki również oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienko majonezem. Na ziemniakach układamy podsmażone i wystudzone mięso, smarujemy je majonezem. Na mięsie układamy ogórki i znowu smarujemy majonezem. Na ogórki wykładamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Ostatnią warstwę stanowi żółty ser, który także smarujemy cienko majonezem. Sałatka jest już gotowa. Przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia sałatkę wyjmujemy na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpinając obręcz tortownicy. Ostrożnie zdejmujemy folię spożywczą.
Jadłam ją wczoraj jest rewelacyjna na pewno ją zrobię 😉
Twój komentarz
Pani Anno dziękuję za zdjęcie 😛 wyszla jak z obrazka 🙂
Zrobiłam tą sałatkę na Sylwestra i bardzo wszystkim smakowała, a przy tym pięknie prezentowała się na stole.
Lexi27 bardzo się cieszę, że sałatka smakowała 🙂
Polecam się na przyszłość
Dziękuję za przepis! Sałatka wyszła idealnie. Zachwyciła gości zarówno wyglądem jak i smakiem!!!
Karola29 bardzo mi miło 😀 Wygląda super!
Witam.czy boki tortownicy wykladamy tez folią? Czy tylko spód?
Grażyna folią wykładamy boki i spód 🙂
Mam pytanie czy sałatkę można po całonocnym trzymaniu w lodówce przewieźć na imprezkę ok.godziny jazdy w okresie letnim tzn,czy będzie trzymać kształt.
Najlepiej będzie ją przewozić w zapiętej tortownicy. A za nim podamy ją na stół to proponowałabym schłodzić ją po podróży 1-2 godzinki w lodówce. Myślę, że wówczas zachowa swój kształt.
P.S. Ja od jakiegoś czasu posiadam torbę termiczną. I ona świetnie sprawdza się, gdy chce przewieźć dalej coś zimnego, a nawet mrożonki. Nie jest droga, a to świetne rozwiązanie na dłuższą metę 🙂
Dziękuję bardzo za odpowiedź, pozdrawiam!
Mam pytanie ,czy folie dajemy tylko na spod i zamykamy obrecz tortownicy czy boki tez wykladamy folia?
Folią wykładamy spód i boki tortownicy 🙂
Twój komentarz
Pycha!
Na ostatniej imprezie ją zrobiłam i wszyscy byli zachwyceni jej wyglądem i smakiem. Zamiast smażonych piersi dodałam wędzone.
Iza miło mi to czytać 😉
Pyszna i zachwyca wygladem ?
Bardzo mi miło 😉
Troszkę pracochłonna ale efekt i smak wynagradza trudy – na pewno wejdzie do mojego stałego imprezowego repertuaru 🙂
Cieszę się, że smakowała ?