Ciasteczka z serem i jagodami

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasteczka z jagodami i serem. Ciasteczka są chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku. We wnętrzu skrywają pyszne nadzienie serowo-jagodowe. Wykorzystajmy jagody póki sezon trwa. Ciasteczka dodatkowo prezentują się bardzo efektownie i są bardzo proste do przygotowania. Bardzo się spodobały mojemu Michałowi. Myślał, że kupiłam je w cukierni 🙂

Ciasteczka z serem i jagodami

Ciasteczka z serem i jagodami

SKŁADNIKI (15 ciasteczek):

  • 2 i ¼ szklanki mąki,
  • 200g masła,
  • Szczypta soli,
  • ¼ - ½ szklanki zimnej wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • ¾ szklanki jagód,
  • 100g twarogu,
  • Skórka i sok z ½ cytryny,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, 1 łyżkę cukru, dodajemy masło. Całość siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Stopniowo wlewamy zimną wodę, zaczynamy od ¼ szklanki, i wyrabiamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Kiedy ciasto zrobi się wilgotne i miękkie to już nie dolewamy więcej wody. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby się schłodziło.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną, 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny, odstawiamy. Twaróg rozgniatamy kilka minut widelcem aż stanie się kremowy. Dodajemy 2 łyżki cukru, skórkę z cytryny i pozostały sok cytrynowy, mieszamy dokładnie.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3mm. Wycinamy kółka o średnicy 8cm. Na środek każdego kółka nakładamy porcję serka i jagód. Część kółek nacinamy tworząc krzyżyk. Krążki z farszem przykrywamy pozostałymi. Dokładnie zlepiamy brzegi i tworzymy wzorek widelcem. Nacięcia powinny lekko się rozchylić. Ciasteczka wkładamy jeszcze na chwilkę do lodówki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko rozkłócamy z mlekiem i smarujemy nim wierzch ciastek (dzięki temu będą pięknie zarumienione).

Zimne ciastka wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut aż się lekko zarumienią.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1)      Zamiast twarogu możemy użyć od razu serka kremowego. Wówczas nie musimy go już rozgniatać widelcem.

Ciasteczka z serem i jagodami

Ciasteczka z serem i jagodami

 Witam w "Weekendowej Cukierence" :) Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasteczka z jagodami i serem. Ciasteczka są chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku. We wnętrzu skrywają pyszne nadzienie serowo-jagodowe. Wykorzystajmy jagody póki sezon trwa. Ciasteczka dodatkowo prezentują się bardzo efektownie i są bardzo proste do przygotowania. Bardzo się spodobały mojemu Michałowi. Myślał, że kupiłam je w cukierni :)   SKŁADNIKI (15 ciasteczek):      2 i ¼ szklanki mąki,     200g masła,     Szczypta soli,     ¼ - ½ szklanki zimnej wody,     4 łyżki cukru,     ¾ szklanki jagód,     100g twarogu,     Skórka i sok z ½ cytryny,     2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,     1 jajko + 1 łyżka mleka,  PRZYGOTOWANIE:  Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, 1 łyżkę cukru, dodajemy masło. Całość siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Stopniowo wlewamy zimną wodę, zaczynamy od ¼ szklanki, i wyrabiamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Kiedy ciasto zrobi się wilgotne i miękkie to już nie dolewamy więcej wody. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby się schłodziło. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną, 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny, odstawiamy. Twaróg rozgniatamy kilka minut widelcem aż stanie się kremowy. Dodajemy 2 łyżki cukru, skórkę z cytryny i pozostały sok cytrynowy, mieszamy dokładnie. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3mm. Wycinamy kółka o średnicy 8cm. Na środek każdego kółka nakładamy porcję serka i jagód. Część kółek nacinamy tworząc krzyżyk. Krążki z farszem przykrywamy pozostałymi. Dokładnie zlepiamy brzegi i tworzymy wzorek widelcem. Nacięcia powinny lekko się rozchylić. Ciasteczka wkładamy jeszcze na chwilkę do lodówki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko rozkłócamy z mlekiem i smarujemy nim wierzch ciastek (dzięki temu będą pięknie zarumienione). Zimne ciastka wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut aż się lekko zarumienią. Życzę smacznego :-)  Uwaga: 1)      Zamiast twarogu możemy użyć od razu serka kremowego. Wówczas nie musimy go już rozgniatać widelcem.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź