Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasteczka z jagodami i serem. Ciasteczka są chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku. We wnętrzu skrywają pyszne nadzienie serowo-jagodowe. Wykorzystajmy jagody póki sezon trwa. Ciasteczka dodatkowo prezentują się bardzo efektownie i są bardzo proste do przygotowania. Bardzo się spodobały mojemu Michałowi. Myślał, że kupiłam je w cukierni 🙂
SKŁADNIKI (15 ciasteczek):
- 2 i ¼ szklanki mąki,
- 200g masła,
- Szczypta soli,
- ¼ - ½ szklanki zimnej wody,
- 4 łyżki cukru,
- ¾ szklanki jagód,
- 100g twarogu,
- Skórka i sok z ½ cytryny,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, 1 łyżkę cukru, dodajemy masło. Całość siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Stopniowo wlewamy zimną wodę, zaczynamy od ¼ szklanki, i wyrabiamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Kiedy ciasto zrobi się wilgotne i miękkie to już nie dolewamy więcej wody. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby się schłodziło.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną, 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny, odstawiamy. Twaróg rozgniatamy kilka minut widelcem aż stanie się kremowy. Dodajemy 2 łyżki cukru, skórkę z cytryny i pozostały sok cytrynowy, mieszamy dokładnie.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3mm. Wycinamy kółka o średnicy 8cm. Na środek każdego kółka nakładamy porcję serka i jagód. Część kółek nacinamy tworząc krzyżyk. Krążki z farszem przykrywamy pozostałymi. Dokładnie zlepiamy brzegi i tworzymy wzorek widelcem. Nacięcia powinny lekko się rozchylić. Ciasteczka wkładamy jeszcze na chwilkę do lodówki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko rozkłócamy z mlekiem i smarujemy nim wierzch ciastek (dzięki temu będą pięknie zarumienione).
Zimne ciastka wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut aż się lekko zarumienią.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast twarogu możemy użyć od razu serka kremowego. Wówczas nie musimy go już rozgniatać widelcem.