Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową

Kocham jeść, piec i testować nowe przepisy na ciasteczka. Może dlatego na blogu znajdziesz już 98 przepisów na domowe ciastka 🙂 Dziś w "Weekendowej Cukierence" chcę Ci zaproponować wspaniałe połączenie chrupiących słonych precelków i czekolady. Użyłam czekolady karmelowej, ale równie dobrze można ją zastąpić białą lub mleczną.

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową

Ciastka robi się dość szybko. Od razu po przygotowaniu ciasta przechodzimy do formowania kulek i pieczenia ciastek. Ciastka mają chrupiące brzegi, a miękki środek. Smakowały bardzo całej rodzince.

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową

Więcej przepisów na ciasteczka

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową

Przepyszne domowe ciasteczka z wykorzystaniem solonych precelków i karmelowej czekolady. Można równie dobrze użyć czekolady białej lub mlecznej.

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową

Składniki (12 sztuk):

  • 120g masła,
  • 50g cukru trzcinowego,
  • 50g cukru białego,
  • 1 duże jajko,
  • 170g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 100g czekolady karmelowej,
  • 50g precelków
Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową - składniki

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową - składniki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajka wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły.

Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną i solą. Czekoladę karmelową drobno siekamy. odkładamy około 12-20 precelków na bok (będą na wierzch ciastek), a resztę precelków drobno siekamy.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową - przygotowanie

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową - przygotowanie

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy precelki i czekoladę. Mieszamy łyżką lub dłonią do dobrego połączenia składników.

Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego kulki. Kulki układamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. W każdą kulkę wkładamy po 1-2 odłożone precelki. Ciastka pieczemy do zarumienienia około 10-12 minut. Zostawiamy je na blaszce, aby ostygły. Na początku będą miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu. Smacznego!

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową - przed i po upieczeniu

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową - przed i po upieczeniu

* Gdyby ciasteczka po upieczeniu nie wyszły Ci ładne, okrągłe, to jest na to sposób, aby je zaokrąglić. Od razu gorące, wyjęte prosto z piekarnika ciasteczka można zaokrąglić używając szklanki z ostrymi krawędziami o średnicy większej niż nasze ciastko. Szklankę ostawiamy na ciastku i robimy szybkie, koliste ruchy szklanką po papierze do pieczenia. Wówczas krawędzie ciastka zaczną się zmieniać.

Ciastka przechowujemy pod przykryciem do 3 dni w temperaturze pokojowej. Przechowywane w lodówce zachowają świeżość do 7-10 dni. Surowe ciasto na ciasteczka można mrozić do 3 miesięcy.

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową

Ciasteczka z precelkami i czekoladą karmelową

Jeśli przygotujesz ciastka z precelkami i czekoladą karmelową to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Czy te ciasto się lepi do rąk podczas formowania?

    • cukiereczek

      Odrobinę się lepi, ale da się uformować kulki. Można ewentualnie lekko oprószyć dłonie mąką 😃

Zostaw odpowiedź