Żegnamy powoli sezon truskawkowy, a witamy nieśmiało na blogu sezon na jagody. Jako pierwszy wypiek z jagodami chcę Wam zaproponować pyszne drożdżówki z twarogiem i jagodami. Do bułeczek można użyć także jagód mrożonych - nie rozmrażamy ich wcześniej. Jeśli nie masz jagód to możesz zamiennie dać borówki lub pominąć je i zrobić bułeczki tylko z serem.
Obowiązkowym dodatkiem do bułek jest lukier. Słodki smak lukru wspaniale komponuje się z kwaskowatymi jagodami. Zróbcie sobie herbatkę i rozkoszujcie się puszystą bułeczką o smaku sernika jagodowego. Lato trwaj... 🙂
Więcej przepisów na jagodzianki
- Jagodzianki tradycyjne
- Jagodzianki z mascarpone
- Jagodzianki pełnoziarniste (dla cukrzyków)
- Drożdżówki z jagodami
Drożdżówki o smaku serniczka jagodowego. Po prostu przepyszne!
Zakręcone drożdżówki z serem i jagodami
SKŁADNIKI (12-16 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
- 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
- 3 czubate łyżki cukru (45g),
- ¾ szklanki mleka (180ml),
- 60g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- ¼ łyżeczki soli,
- MASA SEROWA:
- 250g twarogu tłustego lub półtłustego,
- 1 opakowania cukru wanilinowego (16g),
- 2 łyżki cukru,
- 1 żółtko,
- 100g jagód,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
- LUKIER:
- 1 łyżka mleka + 5 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
MASA SEROWA: Do miski przekładamy twaróg. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Rozgniatamy widelcem przez 2 minuty. Dodajemy żółtko i krótko mieszamy.
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt o wymiarach około 30x45cm. Rozsmarowujemy nadzienie serowe zostawiając po 1cm marginesie wzdłuż dłuższych boków. Na masie serowej rozsypujemy równomiernie jagody.
TUTAJ możesz zobaczyć filmik z przygotowania bułeczek.
Zakładamy połowę ciasta do środka i przykładamy resztą ciasta. Dokładnie zlepiamy. Powstanie nam długi prostokąt. Tniemy go nożem na 12-16 kawałków. Każdy z kawałków łapiemy za dwa końce i skręcamy. Powstaną nam w ten sposób zakręcone bułeczki.
Bułeczki odkładamy na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Bułeczki piekłam w dwóch turach.
Bułeczki pieczemy około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół. Wystudzone bułeczki polewamy lukrem. Smacznego!
LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy aż do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Najlepsze drożdżówki ever 😍😋
Dziękuję ♥️
Czy może być ser mielony z wiadereczka?
Tutaj lepszy będzie jednak twaróg 😃