Mazurek to jedno z ciast, które przygotowujemy z okazji świąt wielkanocnych. Jego podstawą jest kruchy spód. Następnie mamy słodkie nadzienie i wielkanocną dekorację.
TUTAJ znajdziesz przepisy na wielkanocne mazurki.
Dzisiaj dzielę się z Tobą przepisem na idealny kruchy spód na świątecznego mazurka. Z tego kruchego ciasta można zrobić także mini mazurki. Kruche ciasto składa się z masła, żółtka, śmietany, cukru pudru i mąki. Zagniatamy je i chłodzimy. Następnie ciasto rozwałkowujemy dowolnie np. na koło, kształt jajka czy prostokąt i ponownie chłodzimy. Przy kruchym cieście bardzo ważne jest, aby zimne ciasto wkładać do nagrzanego piekarnika.
Z tych proporcji uzyskasz jednego mazurka koło o średnicy około 24cm. Jeśli chcesz przygotować mazurka na dużą blaszkę 25*35cm to podwój liczbę składników.
Z tych składników przygotujesz idealny kruchy spód na świątecznego mazurka. Z ciasta można zrobić także mini mazurki.
Spód do mazurka
Składniki:
- 190g mąki pszennej,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (20-25g)
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Ciasto dzielimy na 2 części. Większą część ciasta (około 70%) rozwałkowujemy na grubość 5mm na dowolny kształt. Z reszty ciasta (30%) robimy małe kuleczki, które przyklejamy do rantu ciasta, jedna obok drugiej. Jedna kuleczka ważyła u mnie 2g. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Wkładamy zimne ciasto i pieczemy około 15-18 minut, do ładnego zarumienienia. Dowolnie dekorujemy. Smacznego!