Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dziś chcę Wam zaproponować pyszny, choć dość pracochłonny, deser, którego wielkimi fanami zostaną szczególnie dzieci. Zbliżający się Dzień Dziecka będzie idealną okazją do przygotowania takich kolorowych szklaneczek. Łączą one w sobie smaki galaretek i mleka skondensowanego. Przygotowanie takiego deseru wymaga oczywiście czasu, ponieważ każda z warstw musi zastygnąć.
Składniki:
- 6 galaretek (fioletowa [owoce leśne], niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona)
- mleko skondensowane słodzone 450g,
- kefir 900g,
- żelatyna 30g,
- śmietana 30% 200g,
- cukier puder do smaku,
- kolorowe perełki
Przygotowanie:
Galaretkę fioletową należy rozpuścić w połowie wody (1 szklanka) i odstawić do schłodzenia. Mleko skondensowane i kefir mieszamy do połączenia się skąłdników. Powstałą masę dzielimy na sześć porcji. Każdorazowo odważamy 220 g masy. Do masy dodajemy 5 g żelatyny, wstawiamy na ogień i podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia żelatyny, ale nie zagotowujemy.
Po rozpuszczeniu żelatyny masę rozlewamy do sześciu pojemników i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. gdy masa stężeje to wylewamy na nią fioletową galaretkę. Rozrabiamy kolejno niebieską galaretkę w również w połowie wody. Następnie znowu odważamy 220g masy, dodajemy 5g żelatyny i ją rozpuszczamy.
Rozlewamy do szklanek na stężałą galaretkę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Kolory powinny ułożyć się w kolor tęczy. Gotowy deser dekorujemy ubitą z cukrem pudrem śmietaną i posypujemy cukrowymi perełkami lub kolorową posypką. Życzę smacznego 🙂