SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie biszkoptów,
- kilka truskawek,
- złote kuleczki kilka sztuk,
- KREM:
- 3 żółtka,
- 60 g cukru,
- 300ml mleka,
- 1 laska wanilii,
- 300g kremówki,
- 15g żelatyny,
- mleko 1/2 szklanki
- 150ml szampana,
- 2-3 łyżeczki cukru,
- 5 g żelatyny,
PRZYGOTOWANIE:
Tworzymy kąpiel wodną i naszą masę umieszczamy nad parą i miksujemy ją około 10 minut do momentu aż krem będzie nam się zatrzymywał na tylnej części łyżki. Masa w tym czasie powinna zrobić się kremowa i gęstsza. Masę studzimy, a następnie łączymy z rozpuszczoną w mleku żelatyną i mieszamy z ubitą na sztywną pianę kremówką. Obie masy - krem i śmietana - powinny mieć podobną temperaturę, aby całość się nie zważyła. Gotowy krem wylewamy na spód biszkoptowy, Całość odstawiamy do lodówki do stężenia. Szampana słodzimy wedle uznania i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wody. Na kremie układamy truskawki i wykładamy kilka złotych cukrowych kuleczek, Całość zalewamy tężejącą winną masą. Ciasto podajemy mocno schłodzone. W wersji dla dzieci można zastąpić szampana Spritem. Smacznego 🙂