Kurczak po chińsku z pędami bambusa

Pragnę Was dzisiaj zaprosić na pyszne i szybkie do przygotowania danie obiadowe w chińskim stylu. Do przygotowania dania użyłam mięsa z udek, które jest bardziej soczyste nić zwykła pierś z kurczaka. Taki obiad zachwycił moją siostrę i jej chłopaka, jedli aż im się uszy trzęsły 🙂 Danie nie jest pracochłonne, wszystko robi się raczej szybko, może poza krojeniem 🙂 Bardzo fajnego smaku nadają pędy bambusu.

 

Składniki:
  • 800g mięsa z udek kurczaka,
  • 220g pieczarek,
  • 2 cm korzeń imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 4 łyżki sosu słodko-pikantnego,
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 1 mała żółta papryka,
  • 2 cebule,
  • 1 słoik pędów bambusa,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:
 
Kupiłam od razu mięso z udek bez kości, możecie kupić udka z kurczaka i oskubać je z mięsa. Mięso kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na tarce na małych oczkach. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do mięsa dodajemy połowę sosu sojowego, połowę sosu chili, starty imbir i posiekany czosnek, mieszamy. Mięso marynujemy około 1 godziny w lodówce, najlepiej jednak zostawić mięso na całą noc, będzie wówczas bardziej aromatyczne. Cebulę kroimy w piórka. Bambusa wykładamy na sitko, przepłukujemy wodą i odsączamy. Papryki kroimy w kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki (większe w półplasterki). W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka na złoto. Dodajemy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy papryki i pędy bambusa, smażymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy całość do miękkości warzyw kilka minut. W między czasie dodajemy resztę sosu sojowego i sosu słodko-pikantnego. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z ryżem. Danie można odgrzać. Smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź