Witam w "Weekendowej Cukierence"! Ponieważ już w poniedziałek, czyli 25 listopada, przypadają imieniny Katarzyny, a wydaje mi się, że właśnie 25 listopad to najpopularniejszy dzień, w którym świętuję najwięcej Kaś więc dzisiaj propozycja specjalnie dla moich imienniczek 😉 Pyszne, lekkie ciasto, do którego przygotowania wykorzystałam pierniczki Katarzynki.
Katarzynka to dwa blaty jasnego biszkoptu przełożone pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kremem budyniowym. Wierzch wypieku posypujemy startą czekoladą. Ciasto jest pyszne w smaku, pięknie się kroi. Pierniczki po nocy spędzonej w lodówce idealnie miękną.
Takie ciasto możecie również z powodzeniem przygotować na świąteczny stół.
Za przepis dziękuję Pani Joli.
Składniki:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- 2/3 szklanki cukru,
- 250g powideł śliwkowych,
- 14 pierniczków Katarzynki (2,5 opakowania),
- KREM:
- 1 kostka masła (200g),
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 szklanka mleka,
- 50g gorzkiej czekolady,
- czekoladowe serduszka lub gwiazdki do ozdoby
Przygotowanie:
BISZKOPT: Białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier, łyżka po łyżce. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
KREM BUDYNIOWY: Budyń gotujemy w szklance mleka i studzimy. Masło ucieramy na puszysta masę z cukrem pudrem (około 5 minut). Dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając aż do powstania jednolitej konsystencji.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy warstwy: biszkopt, który smarujemy powidłami śliwkowymi. Na niem układamy pierniczki i wykładamy 2/3 kremu. Na kremie układamy drugi biszkopt, smarujemy go pozostałym kremem i obsypujemy startą czekolada. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby pierniczki zmiękły. Smacznego!
Kupiłam pierniczki w czekoladzie. Czy mogę użyć takich?
Myślę, że tak 😉