Pyszne, słodkie, mocno migdałowe z rewelacyjną polewą - takim jesiennym ciastem dzisiaj częstuję "Weekendowa Cukierenka" 😉 Ciasto bardzo szybkie do przygotowania, o ile kupimy od razu mielone migdały. Wielkim zaskoczeniem jest bardzo smaczna polewa z serka topionego, naprawdę smakuje świetnie. Całość świetnie się zgrywa i smakuje wybornie, polecam 😉
Składniki:
- CIASTO:
- 120g cukinii,
- 60g miękkiego masła,
- 135g mielonych migdałów,
- 120g cukru trzcinowego,
- 3 jajka,
- 85g mąki,
- szczypta soli,
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka malibu,
- POLEWA:
- 50g serka topionego śmietankowego,
- masło 50g,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- migdały siekane do dekoracji
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia. Cukinię ścieramy na małych oczkach tarki, odciskamy nadmiar soku. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier trzcinowy i szczyptę soli i dalej ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Dodajemy malibu i cukinię, dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami i miksujemy.
Masę łączymy z ubitą pianą i wykładamy do keksówki (11x23cm). Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach. Do rondelka wkładamy masło, serek topiony i cukier waniliowy, rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie miksujemy powstałą (ciepłą) masę z cukrem pudrem. Tak przygotowaną polewą smarujemy wystudzone ciasto. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzeszkami. Smacznego 😉