Muffinki ze śliwkami i kruszonką

Wczoraj częstowałam Was muffinkami marchewkowymi, a dziś "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na przepyszne muffinki ze śliwką pod kruszonką. Jesień chyba wielu z Was kojarzy się ze śliwkami, a jak śliwki to oczywiście powidła i różne ciasta. Niedawno jadłam drożdżowe ze śliwką i bardzo mi smakowało, uwielbiam kruche ciasto z budyniem i śliwkami, jednak jest wielką wielbicielką crumble, czyli owoców zapiekanych pod kruszonką, więc chciałam coś takiego odtworzyć w muffince. Muffinki wyszły naprawdę pyszne 🙂 Także polecam je gorąco 🙂

Składniki:

  • 200g śliwek,
  • 150g mąki,
  • 60g cukru,
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 jajko,
  • 60ml oleju,
  • 100ml maślanki,
  • 70g mąki,
  • 35g zimnego masła,
  • 30g cukru trzcinowego,
  • listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:

 

Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy w kostkę. Do miski wsypujemy mąkę i cukier trzcinowy. Dodajemy zimne masło i palcami łączymy składniki ze sobą tworząc kruszonkę. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy.

W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajko, olej i maślankę. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników, dodajemy śliwki. Ciasto rozkładamy do formy na muffinki (12 babeczek) - wierzch posypujemy kruszonką. Muffinki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego 🙂



Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź