Składniki:
- 200g śliwek,
- 150g mąki,
- 60g cukru,
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 jajko,
- 60ml oleju,
- 100ml maślanki,
- 70g mąki,
- 35g zimnego masła,
- 30g cukru trzcinowego,
- listki mięty do dekoracji
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy w kostkę. Do miski wsypujemy mąkę i cukier trzcinowy. Dodajemy zimne masło i palcami łączymy składniki ze sobą tworząc kruszonkę. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy.
W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajko, olej i maślankę. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników, dodajemy śliwki. Ciasto rozkładamy do formy na muffinki (12 babeczek) - wierzch posypujemy kruszonką. Muffinki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego 🙂