Jak już pewnie wiecie jestem wielką fanką placuszków 🙂 I tak sobie wczoraj pomyślałam, że dawno ich na blogu nie było więc czas to nadrobić. A więc dziś placuszki, których jeszcze na blogu nie było, bardzo puszyste, z bardzo słodkimi borówkami amerykańskimi. Pyszne, idealne na deser czy śniadanie, a zwłaszcza weekendowe, polecam 😉
A może macie ochotę na inne placuszki? Polecam również z innymi owocami.
Składniki:
- mąka 2 szklanki,
- cukier 2 łyżki,
- proszek do pieczenia 1 łyżka,
- soda oczyszczona 1 łyżeczka,
- mleko 2 szklanki,
- szczypta soli
- 2 jajka,
- masło 2 łyżki,
- olej do smażenia,
- POLEWA:
- 3/2 szklanki borówek amerykańskich,
- 1/2 szklanki miodu
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier i szczyptę soli łączymy ze sobą. Masło roztapiamy i przelewamy do mleka. Do mleka dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Placuszki nakładamy łyżką i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy miód i dodajemy borówki. Całość zagotowujemy i gotujemy około 5 minut aż owoce zaczną lekko się rozpadać. Placuszki podajemy polane ciepłą polewą. Życzę smacznego 🙂