Placuszki z polewą borówkową

Jak już pewnie wiecie jestem wielką fanką placuszków 🙂 I tak sobie wczoraj pomyślałam, że dawno ich na blogu nie było więc czas to nadrobić. A więc dziś placuszki, których jeszcze na blogu nie było, bardzo puszyste, z bardzo słodkimi borówkami amerykańskimi. Pyszne, idealne na deser czy śniadanie, a zwłaszcza weekendowe, polecam 😉
A może macie ochotę na inne placuszki? Polecam również z innymi owocami.
Składniki:
  • mąka 2 szklanki,
  • cukier 2 łyżki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżka,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • mleko 2 szklanki,
  • szczypta soli
  • 2 jajka,
  • masło 2 łyżki,
  • olej do smażenia,
  • POLEWA:
  • 3/2 szklanki borówek amerykańskich,
  • 1/2 szklanki miodu
Przygotowanie:
 
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier i szczyptę soli łączymy ze sobą. Masło roztapiamy i przelewamy do mleka. Do mleka dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Placuszki nakładamy łyżką i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano.

W tym czasie przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy miód i dodajemy borówki. Całość zagotowujemy i gotujemy około 5 minut aż owoce zaczną lekko się rozpadać. Placuszki podajemy polane ciepłą polewą. Życzę smacznego 🙂



Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź