Jak tu nie kochać lata, skoro z letnich owoców można wyczarować takie pyszności 🙂 Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Częstuję Was dzisiaj pysznymi, mięciutkimi, wilgotnymi muffinkami z jagodami. Smakują naprawdę fantastycznie i powiem Wam w tajemnicy, że ... bardzo szybko znikają, za szybko :(Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilkę, a smak wspaniały. Polecam gorąco 🙂
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1,5 szklanki jagód,
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. W drugiej misce łączymy składniki mokre: olej, mleko, jajka i mieszamy je lub roztrzepujemy. Kolejno mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Do powstałej masy dodajemy oczyszczone i osuszone jagody.
Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami. Muffinki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do zarumienienia). Podajemy oprószone cukrem pudrem. Można dodatkowo udekorować świeżymi jagodami i listkami jagód. Życzę smacznego 🙂