Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na pyszne, leciutkie i letnie babeczki z kremem truskawkowym. Będą w sam raz do popołudniowej kawki, idealne na piknik czy spotkanie ze znajomymi. Babeczki przygotowuję się w miarę szybko, najdłuższa część to oczywiście upieczenie babeczek. Krem jest bardzo fajny, lekki, całość pięknie zdobi świeża truskawka. Polecam Wam je gorąco, zwłaszcza w taką pogodę jak dziś 🙂 A jeśli macie ochotę to zajrzyjcie również do babeczek z budyniem lub tych z kremem z masła orzechowego.
Składniki:
- CIASTO:
- 200 g mąki,
- 2 żółtka,
- 65 g cukru pudru,
- 130 g zimnego masła,
- KREM:
- 200g truskawek + kilka do dekoracji,
- śmietana kremówka 200g,
- mascarpone 75g,
- żelatyna 10g,
- woda 3-4 łyżki,
- cukier 3 łyżki,
- cukier puder 3-4 łyżeczki
- masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania grudek wielkości kaszy. Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki do babeczek smarujemy cienką warstwą masła, najlepiej za pomocą pędzelka. Z placka wycinamy okrągłe kształty i wypełniamy nim foremkę. Babeczki nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut aż się zarumienią. Truskawki obieramy i miksujemy z dodatkiem cukru na mus. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone. Żelatynę łączymy z truskawkami, następnie całość delikatnie łączymy z masą śmietanową i mieszamy. Gdy krem zacznie tężeć nakładamy go do babeczek łyżką lub za pomocą szprycy. Babeczki dekorujemy połówkami truskawek. Podajemy schłodzone. Smacznego 😉