Truskawki coraz tańsze więc trzeba korzystać i przygotowywać pyszności z nimi. Dziś chcę Wam zaproponować pyszną, bardzo aromatyczną zupę truskawkową.
Zupa jest bardzo aromatyczna, na pewno zasmakuje osobom lubiącym smak i aromat korzennych przypraw, a w dodatku jest bardzo sycąca, z uwagi na dodatek naleśników.
Polecam ją gorąco 🙂
Składniki:
- truskawki 500g,
- sok porzeczkowy 350ml,
- 3 goździki,
- cukier 120g,
- cynamon 1/2 łyżeczki,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki,
- olejek waniliowy,
- 2-3 naleśniki,
- serek śmietankowy 75g,
- cukier 3 łyżeczki,
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, skórkę z pomarańczy, goździki, całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy truskawki i gotujemy jeszcze 4 minuty. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy goździki i wlewamy kilka kropel olejku waniliowego.
Całość miksujemy za pomocą blendera. Serek mieszamy z cukrem i porwanymi na mniejsze części listkami mięty. Serkiem smarujemy naleśniki, zwijamy je w rulon i kroimy w plasterki, które nakłuwamy na wykałaczkę. Zupę podajemy na ciepło. Życzę smacznego 😉