Za oknem bardzo ciepło i słonecznie. W taką pogodę najlepiej zjeść coś lekkiego i coś szybkiego do przygotowania. Nie ma co tracić czasu na siedzenie w kuchni gdy taka piękna pogoda za oknem. Chcę Wam dziś zaproponować pyszną, lekką i bardzo sycącą zupę z dodatkiem pesto. Jeżeli tylko macie pesto w lodówce pyszna zupa będzie gotowa w kilka minut 🙂
Składniki:
- 5 ziemniaków
- boczek 75g,
- 1 duża cebula,
- 2 szklanki mleka,
- makaron muszelki 100g,
- 2,5 szklanki bulionu,
- 5 łyżeczek zielonego pesto,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka
Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Kolejno dodajemy cebulę i ziemniaki i smażymy razem przez 5 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kolejno wlewamy mleko, zagotowujemy i wsypujemy makaron i wlewamy bulion. Całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż makaron i ziemniaki będą miękkie.
Chwilkę przed końcem gotowania dodajemy pesto i całość doprawiamy do smaku. Należy pamiętać, że pesto jest bardzo słone. Zupę podajemy udekorowane natką lub bazylią. Życzę smacznego 🙂