Skoro dziś piątek to zapraszam Was na pierogi z łososiem. Bardzo mile zaskoczyły mnie swoim smakiem. Są bardzo kremowe, lekkie i bardzo świeżo wyglądają na talerzu. Polecam jej Wam gorąco 🙂 A w weekend poczęstuje Was bardzo słodkimi pierożkami 🙂
Składniki:
- CIASTO:
- 500 g mąki,
- 2 łyżki oliwy,
- letnia woda
- FARSZ:
- 500 g łososia,
- serek śmietankowy 125g,
- 1 łyżka koperku,
- sól,
- pieprz,
- cebula,
- pęczek koperku,
- kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy pęczek koperku, pokrojoną w części cebulę i kilka ziaren pieprzu. Wkładamy łososia i gotujemy 30 minut. Po ugotowaniu łososia odwracamy na druga stronę i pozostawiamy jeszcze w garnku. Łososia rozdrabniamy, dodajemy serek i koperek i doprawiamy do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek.
Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letnią wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Pierogi należy bardzo dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Można je zlepić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego 🙂