Rozpoczęły się wakacje. Mam nadzieję, że słońca nie zabraknie! Ale (odpukać) gdy za oknem zrobi się szaro i ponuro to przygotujcie sobie te słoneczne muffinki z morelami. Zapraszam na nowy przepis z cyklu Muffinkowy Piątek.
Dzisiejsze muffiny są ekspresowe w przygotowaniu. W czasie, gdy nagrzewa się piekarnik, przygotujecie ciasto. Ciasto jest puszyste i mięciutkie, a morele dajemy do środka i na wierzch. Dzięki ich dodatkowi muffiny są niezwykle soczyste, z chrupiącą skorupką cukrową na wierzchu i chrupiącymi migdałami. Z poniższego przepisu uzyskacie 12 dużych babeczek.
Składniki na muffiny z morelami
Aby przygotować muffiny z morelami potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będą 3 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukier i cukier wanilinowy - nadają muffinkom odpowiednią słodycz.
- śmietana 36% - nadaje muffinkom wilgotności, równoważy smak. Najlepiej użyć śmietany o temperaturze pokojowej.
- olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
- mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
- proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
- morele - pokrój je w małą kostkę. Dodajemy je do środka i na wierzch muffinek.
- płatki migdałowe - są ozdobą muffinek i dodają im chrupkości. Możesz użyć zamiennie migdałów w słupkach, około 50g.
Jak przygotować muffiny z morelami?
Przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:
- Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
- Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia i sól.
- Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem, cukrem wanilinowym, śmietaną i olejem.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj morele i krótko wymieszaj.
- Rozłóż ciasto do papilotek, wyłóż na wierzch resztę moreli i posyp cukrem i płatkami migdałów i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
Aby muffinki wyszły Ci takie same odmierzaj taką samą ilość ciasta przy pomocy wagi kuchennej.
Więcej przepisów na muffinki
- Muffiny z rabarbarem i marcepanem
- Muffiny z owocami i białą czekoladą
- Muffinki z budyniem
- Muffinki czekoladowe
Puszyste i soczyste muffiny wypełnione pokrojonymi morelami i ozdobione płatkami migdałów.
Muffiny z morelami
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 3 jajka,
- 100g śmietany kremówki 36%,
- 270g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
- 180 cukru (podzielone na 150g+30g),
- 1 cukier wanilinowy,
- 70ml oleju,
- DODATKOWO:
- 30g płatków migdałowych,
- 400g moreli,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Morele myjemy wcześniej i osuszamy. Usuwamy z nich pestki. Owoce kroimy w kostkę 1cm.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier (150g), cukier wanilinowy, śmietanę kremówkę i olej. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Dodajemy 2/3 posiekanych moreli i mieszamy delikatnie.
Ciasto rozkładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki. Na wierzch muffinek wykładamy pozostałe morele (1/3). Wierzch muffinek posypujemy płatkami migdałów i pozostałym cukrem (30g).
Muffinki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!
Robiłam dzisiaj muffinki z tego przepisu. Są przepyszne. Wilgotne, nie za słodkie. Polecam.
Bardzo się cieszę, że smakowały ♥️
Pyszne połączenie.
Bardzo dziękuję ♥️
Czy z tego przepisu można też zrobić np ciasto w keksówce zamiast babeczek? Jak Pani myśli, wyjdzie?
Myślę, że pewnie. Powinno wyjść 🤓♥️
Fantastyczne puszyste, rozpływające się w ustach morelowe muffinki. Zrobione, zjedzone do ostatniego okruszka. Przepisy Kasi jak zawsze sprawdzone i ulubione 😊😊😊🧁
Bardzo dziękuję za miły komentarz 😍
Czy mogą być inne owoce użyte do tego przepisu?
Pewnie 😍
A jakie Pani poleca ?
Brzoskwinie lub śliwki ❤️