Witam Was dziś słonecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dziś chcę Wam pokazać włoski deser. Deser jest przygotowany z ryżu do risotto. Smakuje troszkę jak zapieczone risotto. Są w nim wyczuwalne ziarenka ryżu. Ciasto jest delikatnie słodkie, lekkie i bardzo pożywne. Będzie idealnym deserem na letnie dni 🙂
Składniki:
- 200 g ryżu do risotto,
- 2 szklanki napoju ryżowego,
- 100 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli,
- 50 g migdałów,
- skórka starta z jednej cytryny,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem soli. Dodajemy ryż i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia mleka przez ryż co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Ugotowany ryż studzimy. Migdały mielimy i dodajemy je do ryżu wraz z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, dokładnie mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka łączymy z ryżem i dokładnie mieszamy. Następnie bardzo delikatnie całość mieszamy z pianą z białek.
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Smacznego 🙂