Krem warzywny

Kiedy za oknem zimno i ponuro nic tak nie cieszy po przyjściu do domu z pracy, ze szkoły niż talerz ciepłej zupki 🙂 I dziś mam dla Was właśnie zupę.

Najlepsze i najprostsze w przygotowaniu są kremy warzywne - możemy je zrobić z warzyw, które mamy w lodówce.

Zrobiłam taki krem z selera, marchewki i pietruszki. Podałam go dodatkowo z uprażonymi ziarnami słonecznika i kleksem śmietany. Drugi sposób podania zupy to dodanie jajka na twardo. Spróbujcie, przekonacie się, że taka zupa jest naprawdę smaczna 🙂

 Składniki:
  • 1 seler,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 1,25l bulionu,
  • lubczyk 1/2 łyżeczki,
  • gałka muszkatołowa szczypta,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • śmietana 30% 2 łyżki,
  • mleko 100ml,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziarna słonecznika,
  • jajko na twardo
Przygotowanie:
 
Wszystkie warzywa obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie selera, marchewki i pietruszki kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i dodajemy ziela angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości warzyw, około 20 minut. Po ugotowaniu wyławiamy ziela i liście i zupę miksujemy na krem. Dodajemy śmietanę i mleko i miksujemy dalej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z kleksem śmietany i uprażonymi ziarnami słonecznika. Zupę możemy również podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Życzę smacznego 😉




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź