Kiedy za oknem zimno i ponuro nic tak nie cieszy po przyjściu do domu z pracy, ze szkoły niż talerz ciepłej zupki 🙂 I dziś mam dla Was właśnie zupę.
Najlepsze i najprostsze w przygotowaniu są kremy warzywne - możemy je zrobić z warzyw, które mamy w lodówce.
Zrobiłam taki krem z selera, marchewki i pietruszki. Podałam go dodatkowo z uprażonymi ziarnami słonecznika i kleksem śmietany. Drugi sposób podania zupy to dodanie jajka na twardo. Spróbujcie, przekonacie się, że taka zupa jest naprawdę smaczna 🙂
Składniki:
- 1 seler,
- 2 pietruszki,
- 2 marchewki,
- 1,25l bulionu,
- lubczyk 1/2 łyżeczki,
- gałka muszkatołowa szczypta,
- 3 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- śmietana 30% 2 łyżki,
- mleko 100ml,
- sól,
- pieprz,
- ziarna słonecznika,
- jajko na twardo
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie selera, marchewki i pietruszki kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i dodajemy ziela angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości warzyw, około 20 minut. Po ugotowaniu wyławiamy ziela i liście i zupę miksujemy na krem. Dodajemy śmietanę i mleko i miksujemy dalej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z kleksem śmietany i uprażonymi ziarnami słonecznika. Zupę możemy również podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Życzę smacznego 😉