Naleśniki gryczane to druga propozycja na bezglutenowe naleśniki na blogu. Jakiś czas temu prezentowałam naleśniki kokosowe z dodatkiem mąki ryżowej. Tym razem przygotowałam naleśniki na mące gryczanej. Są pyszne, łatwe do zrobienia, elastyczne. Pasują do słodkich i wytrawnych dodatków.
Aby je przygotować wystarczy najpierw mleko zmiksować z mąką gryczaną i odstawić na kwadrans. W tym czasie mąka gryczana napęcznieje. Następnie dodajemy jajka i olej. Reszta to już tylko smażenie. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Mojej rodzince trudno było rozpoznać z jakiej mąki są przygotowane. Wszyscy byli pozytywnie zaskoczeni ich smakiem. Polecam!
Składniki (8-10 sztuk):
- 160g mąki gryczanej,
- 400g mleka,
- 3 jajka,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- DODATKOWO:
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę gryczaną i mleko. Miksujemy je razem do połączenia i odstawiamy na 15 minut (aby mąka gryczana napęczniała).
Po tym czasie dodajemy jajka, olej i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia. Smażymy cienkie naleśniki. Przed każdym naleśnikiem dokładnie natłuszczamy patelnie. Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową.