Święta coraz bliżej, a jak święta to nie może oczywiście zabraknąć śledzi.
Niedawno pokazałam Wam śledzie z rodzynkami i orzechami zaś dziś przyszła pora na bardziej tradycyjną wersję śledzi, bo z koperkiem.
Tak naprawdę są to zwykłe śledzie, ale wzbogacone pięknie pachnącym zielonym koperkiem. Niby nic, bo taki zwykły koperek, ale sprawi, że śledzie będą troszkę inaczej smakowały i bardzo świeżo wyglądały.
Z powodzeniem taka wersję śledzi możecie przygotować na świąteczny stół.
Składniki:
- 2 płaty śledziowe (ok 200g),
- 1 mała cebula,
- 50ml oleju,
- 2 łyżki posiekanego drobno koperku,
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Płaty śledziowe przygotowujemy wcześniej, moczymy je zmieniając wodę co godzinę. Koperek drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Po wyjęciu z wody filety osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie kroimy je w paseczki. Śledzie układamy w misce. Posypujemy je pokrojoną cebulką. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i nakrywamy koperkiem. Zalewamy olejem i mieszamy.
Odstawiamy do przegryzienia na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem posypać możemy je odrobiną świeżego koperku. Świetnie smakują ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂