Zdrowe pralinki bez pieczenia. Będą idealne dla osób chcących zjeść coś zdrowego w okresie świątecznym, ale nie tylko.
Pralinki są proste i szybkie do przygotowania. Najpierw zalewamy płatki owsiane do napęcznienia. Następnie wszystkie składniki mieszamy i masę schładzamy. Po schłodzeniu możemy przejść do uformowania kuleczek, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pralinki przechowujemy w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- 65ml mleka,
- 16g kakao,
- 55g masła,
- 80g ksylitolu (lub cukru),
- 40g wiórek kokosowych,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 120g płatków owsianych górskich,
- Szczypta soli,
- DODATKOWO:
- 40g wiórek kokosowych do obtaczania,
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku umieszczamy mleko, ksylitol (lub cukier), kakao i masło. Podgrzewamy mieszając na wolnym ogniu do roztopienia i połączenia składników. Następnie zawartość rondelka gotujemy 1 minutę. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. Wsypujemy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i dobrze mieszamy. Odstawiamy całość na 10 minut, aby płatki napęczniały. Następnie masę przykrywamy dokładnie i schładzamy przez min. 45 minut.
Po tym czasie z masy formujemy okrągłe praliny (około 20-22g każda). Każdą z kulek po uformowaniu obtaczamy w wiórkach kokosowych. Praliny układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, aby stwardniały.
Ciastka przechowujemy w lodówce do 7 dni w zamkniętym pojemniku.
Życzę smacznego!
Uwaga:
- Pralinki można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.