To już kolejna wersja mojego ulubionego ciasta kruchego. Tym razem kruchy spód i mascarpone w połączeniu z malinami. "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na rozpływające się w ustach ciasto.
Ciasto ma następujące składowe:
- kruchy maślany spód - który w odróżnieniu od tradycyjnego ciasta kruchego, przygotowujemy przez ucieranie miękkiego masła. Ma pyszny maślany i piaskowy smak;
- krem mascarpone - który przygotujemy w 2 minuty! Wystarczy serek mascarpone zmiksować z pozostałymi składnikami;
- maliny - ... oraz kilka pianek marshmallow i zbożowych kuleczek do dekoracji. Szczypta cukru pudru na wierzch i voila!
Po kilku godzinach w lodówce spód mięknie, ciasto pięknie się kroi i tworzy spójną całość. Uwielbiamy to połączenie i gorąco je Wam polecamy 🙂
SKŁADNIKI:
- KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
- 200g masła,
- 70g cukru pudru,
- 270g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- KREM MASCARPONE:
- 500g serka mascarpone,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 5 łyżek cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 500g malin,
- Garść pianek marshmallow,
- Garść kulek zbożowych o smaku białej czekolady Barry Callebaut,
- Ewentualnie mini bezy,
- Cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE MAŚLANE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.
Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.
Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
KREM MASCARPONE: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość). Krem wykładamy na podpieczony spód.
Na krem wykładamy maliny. Ciasto dekorujemy piankami i kuleczkami.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem owoce możemy oprószyć cukrem pudrem przez sitko.
Życzę smacznego!