Sernik z mango to legendarny sernik z Poznania. Jest serwowany w kawiarni Cafe La Ruina. Jest puszysty, delikatny, kremowy. Nie jest przesłodzony. Na spodzie ciasta znajduje się kakaowa kruszonka. Następnie mamy kremową masę serową z mango. A wierzch to kwaśna śmietana ze swirlem mango. Sernik jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Wychodzi równy jak stół dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. "Weekendowa Cukierenka" poleca.
SKŁADNIKI:
- SPÓD KAKAOWY:
- 100g mąki pszennej,
- 15g kakao,
- 60g cukru pudru,
- Szczypta soli,
- 60g masła,
- 1-2 łyżki zimnej wody,
- MASA SEROWA:
- 750g sera twarogowego z wiaderka,
- 250g mleka skondensowanego słodzonego,
- 150g śmietany 18%,
- 470g puree z mango,
- 3 jajka,
- 75g mąki ziemniaczanej,
- 15g mąki pszennej,
- MANGO SWIRL:
- 2 łyżki puree z mango,
- 300g gęstej śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD KAKAOWY: Składniki na spód powinny być w temperaturze pokojowej, Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy masło i rękoma zagniatamy kruszonkę. Jeśli masa jest zbyt sucha to dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Powstałą kruszonkę wysypujemy równomiernie na spód tortownicy. Spód kakaowy pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Następnie tortownicę owijamy szczelnie dwoma arkuszami folii aluminiowej bowiem sernik pieczemy w kąpieli wodnej.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.
Do większej miski wkładamy wszystkie składniki i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Masy serowej nie miksujmy zbyt długo, aby jej niepotrzebnie nie napowietrzać. Masę serową wylewamy do tortownicy. Tortownicę umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika. Następnie wlewamy wrzącej wody do naczynia do połowy wysokości sernika. Sernik pieczemy około 60-70 minut. Po tym czasie góra sernika powinna być ścięta.
W czasie, gdy sernik się piecze to mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i aromatem waniliowym.
Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, odstawiamy na kratkę. Od razu na gorący sernik wykładamy kwaśną śmietanę i rozprowadzamy ją ostrożnie i równomiernie po wierzchu. Następnie robimy kleksy z puree z mango i wykałaczką robimy swirle po wierzchu śmietanki. Sernik pozostawiamy do ostygnięcia. A gdy ostygnie, to tortownicę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Sernik wyjmujemy z tortownicy lekko odkrawając nożem od brzegów.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Do przygotowania sernika można użyć puree z mango z puszki lub ze świeżych owoców. Wystarczy owoce zblendować i odważyć potrzebną ilość.