Mus karmelowy z czekoladą i orzechami

Po spróbowaniu tego deseru mój mąż powiedział: „Nie sądziłem, że możesz przygotować coś pyszniejszego”. Zachwytów nie było końca 😀 Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na porcje karmelowych słodkości.

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Desery musowe to desery nowoczesnego cukiernictwa. Powstają poprzez zamrożenie musu i oblanie go polewą. Najczęściej są to polewy błyszczące (mirror glaze), ale świetnie sprawdza się też czekolada. Na mój dzisiejszy deser składa się: mus karmelowy, chrupiące ciasteczko, czekolada z orzechami i masa karmelowa. Aby przygotować takie półkule potrzebne są specjalne formy silikonowe. Deser robimy etapami ponieważ masa kajmakowa i mus karmelowy muszą się odpowiednio schłodzić.

RÓŻNE WARIACJE NA TEMAT DESERU

  1. Jeśli nie możesz kupić czekolady karmelowej to użyj zamiennie czekolady białej, taką samą ilość.
  2. Ciasteczko Digestove możesz zamienić na inne kruche ciastko czy herbatnika.
  3. Jeśli nie masz formy silkonowej półkule to deser przygotuj w zwykłej foremce lub tortownicy. Nie musisz go wówczas zamrażać.
  4. Deser możesz przygotować w wersji biała-czekolada - pistacje. Zrób wówczas mus z białej czekolady, polewę przygotuj z białej czekolady, a zamiast orzechów użyj niesolonych pistacji. Do środka przygotuj żelkę malinową lub żurawinową.
Mus karmelowy z czekoladą i orzechami

Mus karmelowy z czekoladą i orzechami

Obłędnie pyszny deser w eleganckiej formie. Smakiem przypomina odrobinę batonik snickers.

Mus karmelowy z czekoladą i orzechami

SKŁADNIKI:

  • MUS KARMELOWY:
  • 135g czekolady karmelowej,
  • 275g śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżeczka żelatyny (4g) + 20ml wody,
  • WSAD KAJMAKOWY:
  • 150g masy kajmakowej,
  • DODATKOWO:
  • 6 ciasteczek Digestive,
  • 300g mlecznej czekolady,
  • 75g orzeszków ziemnych prażonych (niesolonych),

PRZYGOTOWANIE:

WSAD KAJMAKOWY: Do formy silikonowej w kształcie małych półkul wkładamy masę kajmakową. Dokładnie ugniatamy, aby nie było powietrza. Nożem wyrównujemy wierzch masy. Formę silikonową ustawiamy na desce i wkładamy na noc do zamrażarki. Masa kajmakowa niestety nie zamarznie, ale zrobi się na tyle gęsta, że będzie ją można łatwiej wyjąć z foremek.

* Użyłam formy silikonowej z 15 wgłębieniami. Średnica jednej półkuli ma około 3,8cm.

Jeśli nie masz takiej formy nic nie szkodzi. Włóż kajmak łyżeczką prosto z puszki do środku deseru w trakcie nalewania musu. Może nie będzie taki ładny, okrąglutki, ale na pewno deser nie straci na smaku.

MUS KARMELOWY: Czekoladę karmelową łamiemy. Do rondelka przekładamy 75g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania.

* Używam czekolady karmelowej Wedel. Do kupienia w opakowaniach 80g.

Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.

Rozpuszczanie czekolady kamelowej w śmietance

Rozpuszczanie czekolady kamelowej w śmietance

Żelatynę rozpuszczamy w 20ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z gorącą masą czekoladową.

Pozostałą śmietanę kremówkę (200g) ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy ostudzoną masę karmelową w kilku turach i mieszamy do połączenia. Mus karmelowy jest gotowy.

** Użyłam formy silikonowej z 6 wgłębieniami o średnicy 5,3cm każda. Spokojnie deserek można przygotować także w innym kształcie formy.

CZEKOLADA Z ORZECHAMI: Orzechy z grubsza siekamy. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z posiekanymi orzechami. Dokładnie mieszamy.

ZŁOŻENIE DESERU: Przygotowujemy formę silikonową w kształcie dużych półkul. Formę silikonową ustawiamy na desce. Mus karmelowy wlewamy prawie do pełna do foremki. Następnie wyjmujemy masę kajmakową z zamrażarki. Delikatnie małą łyżeczką podważamy i wyciągamy półkule kajmaku. Od razu umieszczamy je w musie karmelowym. Duże półkule dopełniamy resztą musu. Dokładnie nożem wyrównujemy wierzch musu. Formę silikonową razem z deską przenosimy do zamrażarki. Zostawiamy deser w zamrażarce na całą noc.

Następnego dnia zamrożony deser delikatnie wypychamy z formy. Przygotowujemy 6 ciasteczek. Na każdym ciasteczku układamy na środku zamrożoną półkulę karmelową. Ciasteczka z musem układamy na kratce i od razu polewamy przy pomocy łyżeczki czekoladą z orzechami.

Desery przenosimy do lodówki, aby mus karmelowy mógł się powoli rozmrażać.

Podajemy po co najmniej 2h, a najlepiej po nocy spędzonej w lodówce. Wówczas ciasteczko zmięknie, a mus się rozmrozi.

Dobrze jak deser postoi 30-60 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem. Wówczas czekolada zmięknie i będzie się go dobrze jadło.

Życzę smacznego!

Uwaga:

  1. Zamiast używać całego ciasteczka na spód można ciasteczka zmielić (200g) i wymieszać z rozpuszczonym masłem (50g). Po wymieszaniu masła z ciasteczkami odmierzamy po 15g masy i formujemy kruche spody przy pomocy pierścienia (ringu).
Mus karmelowy z czekoladą i orzechami

Mus karmelowy z czekoladą i orzechami





8 komentarzy

  1. Jakie formy są potrzebne do tego deseru; duże i małe półkule czy duże i średnie? Pozdrawiam i dzięki za przepis

    • cukiereczek

      Duże i małe ? Na zdjęciu formy silikonowe, których użyłam.

      • Jest Pani w stanie podać dokładną średnicę?

        • cukiereczek

          8cm 😉

          • Wypróbowałam przepis i z pewnością będzie powtórka, gdyż deserki smakują wprost obłędnie! 😋👌
            Dziękuję Kasiu za podzielenie się tym wspaniałym przepisem ❤️

          • cukiereczek

            Wyszły fenomenalne!😃♥️ Brawo!

  2. Łyżka czy łyżeczka żelatyny? Wagowo wychodzi łyżeczka ?

    • cukiereczek

      Łyżeczka ?

Zostaw odpowiedź