Po spróbowaniu tego deseru mój mąż powiedział: „Nie sądziłem, że możesz przygotować coś pyszniejszego”. Zachwytów nie było końca 😀 Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na porcje karmelowych słodkości.
Desery musowe to desery nowoczesnego cukiernictwa. Powstają poprzez zamrożenie musu i oblanie go polewą. Najczęściej są to polewy błyszczące (mirror glaze), ale świetnie sprawdza się też czekolada. Na mój dzisiejszy deser składa się: mus karmelowy, chrupiące ciasteczko, czekolada z orzechami i masa karmelowa. Aby przygotować takie półkule potrzebne są specjalne formy silikonowe. Deser robimy etapami ponieważ masa kajmakowa i mus karmelowy muszą się odpowiednio schłodzić.
RÓŻNE WARIACJE NA TEMAT DESERU
- Jeśli nie możesz kupić czekolady karmelowej to użyj zamiennie czekolady białej, taką samą ilość.
- Ciasteczko Digestove możesz zamienić na inne kruche ciastko czy herbatnika.
- Jeśli nie masz formy silkonowej półkule to deser przygotuj w zwykłej foremce lub tortownicy. Nie musisz go wówczas zamrażać.
- Deser możesz przygotować w wersji biała-czekolada - pistacje. Zrób wówczas mus z białej czekolady, polewę przygotuj z białej czekolady, a zamiast orzechów użyj niesolonych pistacji. Do środka przygotuj żelkę malinową lub żurawinową.
Obłędnie pyszny deser w eleganckiej formie. Smakiem przypomina odrobinę batonik snickers.
Mus karmelowy z czekoladą i orzechami
SKŁADNIKI:
- MUS KARMELOWY:
- 135g czekolady karmelowej,
- 275g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżeczka żelatyny (4g) + 20ml wody,
- WSAD KAJMAKOWY:
- 150g masy kajmakowej,
- DODATKOWO:
- 6 ciasteczek Digestive,
- 300g mlecznej czekolady,
- 75g orzeszków ziemnych prażonych (niesolonych),
PRZYGOTOWANIE:
WSAD KAJMAKOWY: Do formy silikonowej w kształcie małych półkul wkładamy masę kajmakową. Dokładnie ugniatamy, aby nie było powietrza. Nożem wyrównujemy wierzch masy. Formę silikonową ustawiamy na desce i wkładamy na noc do zamrażarki. Masa kajmakowa niestety nie zamarznie, ale zrobi się na tyle gęsta, że będzie ją można łatwiej wyjąć z foremek.
* Użyłam formy silikonowej z 15 wgłębieniami. Średnica jednej półkuli ma około 3,8cm.
Jeśli nie masz takiej formy nic nie szkodzi. Włóż kajmak łyżeczką prosto z puszki do środku deseru w trakcie nalewania musu. Może nie będzie taki ładny, okrąglutki, ale na pewno deser nie straci na smaku.
MUS KARMELOWY: Czekoladę karmelową łamiemy. Do rondelka przekładamy 75g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania.
* Używam czekolady karmelowej Wedel. Do kupienia w opakowaniach 80g.
Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.
Żelatynę rozpuszczamy w 20ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z gorącą masą czekoladową.
Pozostałą śmietanę kremówkę (200g) ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy ostudzoną masę karmelową w kilku turach i mieszamy do połączenia. Mus karmelowy jest gotowy.
** Użyłam formy silikonowej z 6 wgłębieniami o średnicy 5,3cm każda. Spokojnie deserek można przygotować także w innym kształcie formy.
CZEKOLADA Z ORZECHAMI: Orzechy z grubsza siekamy. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z posiekanymi orzechami. Dokładnie mieszamy.
ZŁOŻENIE DESERU: Przygotowujemy formę silikonową w kształcie dużych półkul. Formę silikonową ustawiamy na desce. Mus karmelowy wlewamy prawie do pełna do foremki. Następnie wyjmujemy masę kajmakową z zamrażarki. Delikatnie małą łyżeczką podważamy i wyciągamy półkule kajmaku. Od razu umieszczamy je w musie karmelowym. Duże półkule dopełniamy resztą musu. Dokładnie nożem wyrównujemy wierzch musu. Formę silikonową razem z deską przenosimy do zamrażarki. Zostawiamy deser w zamrażarce na całą noc.
Następnego dnia zamrożony deser delikatnie wypychamy z formy. Przygotowujemy 6 ciasteczek. Na każdym ciasteczku układamy na środku zamrożoną półkulę karmelową. Ciasteczka z musem układamy na kratce i od razu polewamy przy pomocy łyżeczki czekoladą z orzechami.
Desery przenosimy do lodówki, aby mus karmelowy mógł się powoli rozmrażać.
Podajemy po co najmniej 2h, a najlepiej po nocy spędzonej w lodówce. Wówczas ciasteczko zmięknie, a mus się rozmrozi.
Dobrze jak deser postoi 30-60 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem. Wówczas czekolada zmięknie i będzie się go dobrze jadło.
Życzę smacznego!
Uwaga:
- Zamiast używać całego ciasteczka na spód można ciasteczka zmielić (200g) i wymieszać z rozpuszczonym masłem (50g). Po wymieszaniu masła z ciasteczkami odmierzamy po 15g masy i formujemy kruche spody przy pomocy pierścienia (ringu).
Jakie formy są potrzebne do tego deseru; duże i małe półkule czy duże i średnie? Pozdrawiam i dzięki za przepis
Duże i małe ? Na zdjęciu formy silikonowe, których użyłam.
Jest Pani w stanie podać dokładną średnicę?
8cm 😉
Wypróbowałam przepis i z pewnością będzie powtórka, gdyż deserki smakują wprost obłędnie! 😋👌
Dziękuję Kasiu za podzielenie się tym wspaniałym przepisem ❤️
Wyszły fenomenalne!😃♥️ Brawo!
Łyżka czy łyżeczka żelatyny? Wagowo wychodzi łyżeczka ?
Łyżeczka ?