Banany to nieodzowny element większości koktajlów. Nadają im kremowości i słodyczy. Dzisiejsza propozycja to koktajl z dodatkiem orzechów nerkowca i rodzynek. Orzechy moczymy wcześniej w wodzie, aby można je było zblendować. Ten koktajl można zaserwować na śniadanie, bo jest taki sycący
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 2 i ½ banana,
- 40g orzechów nerkowca,
- 200ml wody,
- 50g rodzynek,
- 300ml mleka,
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą (200ml) i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie powinny zmięknąć na tyle, by dały się zmiksować blenderem.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze tzn. orzechy z wodą, mleko, rodzynki i obrane banany. Miksujemy wszystko blenderem kielichowym do uzyskania kremowej konsystencji.
Najlepiej tutaj sprawdzi się blender kielichowy. Blender ręczny może nie rozdrobnić tak drobno rodzynek i orzechów.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jedna porcja koktajlu będzie zawierała około 470kcal, w tym:
- węglowodany – 83g,
- białko – 10g,
- tłuszcz – 12,5g,
- błonnik – 5,5g.
Koktajl proponuję podać na śniadanie.