Delikatne babeczki karmelowe

Dawno nie prezentowałam Wam w "Weekednowej Cukierence" nowego przepisu na cupcakes. Zatem dziś nadrabiam zaległości. Jedno słowo dokładnie opisuje smak tych babeczek: prze-pysz-ne! Babeczki są mięciutkie i puszyste. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu. Z kajmakiem to już w ogóle pyszotka. Kajmakiem nadziałam je w środku. Natomiast krem przygotowałam z wykorzystaniem czekolady karmelowej. Wyszło delikatnie i słodko. Jeśli macie ochotę przełamać słodycz karmelowego kremu to babeczki możecie nadziać np. konfiturą malinową czy porzeczkową.

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 175g masła,
  • 125g cukru,
  • 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 175g mąki,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • KREM:
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%,
  • 150g serka mascarpone,
  • 90g czekolady karmelowej,
  • DODATKOWO:
  • 12 płaskich łyżeczek masy kajmakowej,
  • Precelki,
  • Małe czekoladki,
  • Bezy,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki. W babeczkach robimy otwory i napełniamy je masą kajmakową.

Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy lub rękawa.

KREM: Czekoladę drobno siekamy. Do rondelka przekładamy śmietanę 36%. Podgrzewamy ją i doprowadzamy prawie do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Do śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy wszystko aż do momentu rozpuszczenia się składników. Masę czekoladową studzimy i przelewamy do czystej miseczki. Następnie miseczkę przykrywamy
i odstawiamy na 24 h do lodówki, do schłodzenia.

Po tym czasie wyjmujemy masę czekoladową z lodówki i ubijamy ją mikserem do powstania gęstego, puszystego kremu. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Pod koniec ubijania możemy zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, aby odpowietrzyć krem.

Krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy nim babeczki. Na wierzch wykładamy małe czekoladki, precelki i pokruszone bezy.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego!

Delikatne babeczki karmelowe

Delikatne babeczki karmelowe





4 komentarzy

  1. Do ciasta dodajemy jagody??

    • cukiereczek

      Nie, wkradł się mały błąd. Już poprawione 🙂

  2. Czy może Pani zdradzić,gdzie Pani kupuje mini czekoladki? 🙂

    • cukiereczek

      Mini czekoladki zrobiłam sama przy pomocy foremki silikonowej 🙂

Zostaw odpowiedź