Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam słynne nasączane ciasto cytrynowe - lemon drizzle cake. Jest to cytrynowe ciasto ucierane, które po upieczeniu nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem. Jest to ciasto idealne dla wielbicieli smaków słodko-kwaśnych. Jest łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym mięciutkie, puszyste, wilgotne, o słonecznym kolorze. Długo utrzymuje świeżość. Przechowujemy je do 3-4 dni w zamkniętym pojemniku.
Jestem wielką fanką ciast nasączanych i na blogu znajdziecie już kilka propozycji na takie ciasta: cytrynka, babka cytrynowa, ciasto limonkowe z owocami.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 170g masła,
- 170g cukru,
- 3 jajka,
- 170g mąki,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- PONCZ:
- 60g cukru,
- Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mała foremkę keksową 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i skórkę startą z cytryny. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do keksówki. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do suchego patyczka).
Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto (ale nie gorące) nakłuwamy gęsto patyczkiem do szaszłyków. Następnie polewamy je ponczem. Sok z cytryny wchłonie się do środka, a cukier utworzy skorupkę na wierzchu. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
PONCZ: Sok z cytryny mieszamy z cukrem tuż przez polaniem nim ciasta.
Życzę smacznego!
Przepyszne , wilgotne , cytrynowe 😊
Bardzo mi miło ♥️