Cake pops o smaku ciasteczek Lotus

Ciasteczka speculoos to pyszne kruche, korzenne ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Belgii i Holandii w wigilię dnia świętego Mikołaja (czyli 5 i 6 grudnia). Bardzo popularny jest krem przygotowany z tych ciasteczek. Dodałam go do środka moich kuleczek. Można go kupić w okresie świątecznym w większości marketów lub zrobić samemu w domu. "Weekendowa Cukierenka" poleca pyszne małe kuleczki świąteczne. Cake pops ozdobiłam cukrowymi gwiazdkami i maczkiem. Na niektórych kuleczkach mój mąż szprycą narysował choinkę z roztopionej czekolady. Równie dobrze można tę choinkę namalować lukrem.

Cake pops o smaku ciasteczek speculoos

Cake pops o smaku ciasteczek speculoos

SKŁADNIKI:

  • 200g ciasta babkowego (przepis poniżej),
  • 45g serka mascarpone,
  • 60g kremu z ciasteczek speculoos/Lotus,
  • DODATKOWO:
  • 200g mlecznej czekolady,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub planty,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na cake pops powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto babkowe kruszymy bardzo drobno i odmierzamy potrzebną ilość. Dodajemy krem z ciasteczek speculoos/Lotus i serek mascarpone i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Odrywamy kawałek ciasta (o masie około 25g) i formujemy kulki. Kulki układamy na tacce. Patyczki do cake pops wkładamy w każdą kulkę tak do ¾ głębokości kulki.  Kuleczki z patyczkami odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby się odpowiednio schłodziły.

Z tej proporcji uzyskamy 12 cake pops o wadze 25g.

Gdy ciasto się odpowiednio schłodzi to w kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę. Do czekolady dodajemy oleju kokosowego lub planty i mieszamy do połączenia. Czekolada powinna nam swobodnie spływać z łyżki. Tak rozpuszczoną czekoladę przelewamy do szklanki. Szklankę warto podgrzać w mikrofali, aby była ciepła. Wówczas czekolada nie będzie szybko zastygała.

Kuleczki wyjmujemy z lodówki i zanurzamy w czekoladzie. Wyciągamy je i czekamy aż czekolada obcieknie. Gdy już czekolada spłynie to cake pops układamy na papierze do pieczenia i dekorujemy cukrowymi ozdobami. Odkładamy je do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.

Czekolady pewnie nam zostanie, ale potrzebna jest jej większa ilość, aby dokładnie zanurzyć w niej ciasto. Możemy też rozpuścić mniej czekolady i polewać ciasto łyżeczką, ale wtedy nie uzyskamy tak gładkiej i ładniej powierzchni.

Cake pops wyjmujemy 1 godzinę przed podaniem, aby się ociepliły. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ciasto waniliowe na cake pops możemy przygotować z następującego przepisu:

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • 85g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 85g masła,
  • Szczypta soli,
  • 160g mąki pszennej,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80ml mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku, ucierając około 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mleko oraz mąkę w 3 turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do małej formy keksowej (9x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 40 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Z powyższego przepisu otrzymamy około 450g ciasta.

Cake pops o smaku ciasteczek speculoos

Cake pops o smaku ciasteczek speculoos





2 komentarzy

  1. One tak mnie zachwycają, a ja, nie wiedzieć czemu, nadal nie potrafię zebrać się w sobie, by je przygotować…

    • cukiereczek

      No trochę czasu potrzeba na ich przygotowanie, ale zapewniam, że są przepyszne ?

Zostaw odpowiedź