Lebkuchen (pierniczki niemieckie)

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne pierniczki. Lebkuchen to pyszne pierniczki wywodzące się z kuchni niemieckiej. Charakterystycznym dodatkiem do tych pierniczków jest kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa. Skórkę kandyzowaną cytrynową już coraz łatwiej kupić w supermarketach. Nie rezygnujcie z niej, bo daje naprawdę świetny efekt. Pierniczki są mięciutkie, z cytrusową nutą, naprawdę rozpływają się w ustach. A co najważniejsze już drugiego dnia są mięciutkie więc możecie je upiec tuż przed świętami.

Lebkuchen

Lebkuchen

SKŁADNIKI (30 sztuk):

  • PIERNIKI:
  • 250g mąki pszennej,
  • 85g mielonych migdałów (mąki migdałowej),
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 200ml płynnego miodu (około 260g),
  • 85g masła,
  • ½ szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • Około 12 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika.

Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową bardzo drobno siekamy i odmierzamy ½ szklanki.

W rondlu z grubym dnem umieszczamy mleko i masło. Podgrzewamy razem do rozpuszczenia masła. Rondel zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Masa miodowo-maślana powinna być lekko ciepła.

Do suchych składników w misce wlewamy masę miodowo-maślaną oraz dodajemy kandyzowane owoce. Mieszamy do połączenia (ręką lub mikserem). Ciasto wyjdzie bardzo lepiące, ale nie dodajemy więcej mąki. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na dwóch-trzech blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, bo pierniczki sporo urosną.

Za pomocą dna szklanki, dużej łyżki lub dłoni spłaszczamy każdą z kulek. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło to szklankę (łyżkę lub dłoń) maczamy w wodzie, aby była wilgotna.

Ciastka pieczemy około 15 minut (powinny być rumiane, mięciutkie i puszyste). Pilnujemy czasu pieczenia, bo jeśli je przetrzymamy to będą kruche i twarde. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je na 5 minut na blaszce do pieczenia, a dopiero później przenosimy na kratkę.

Ciastka po wystygnięciu robią się twarde z wierzchu. Ale jeśli je polukrujemy to następnego dnia już będą miękkie.

Gdy ciastka wystygną to możemy je polukrować. W tym celu do miseczki wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy otrzymać lukier gęstości śmietany. Gotowym lukrem polewamy pierniczki.

Pierniczki przechowujemy w zamkniętym pojemniczku.

Życzę smacznego 🙂

Lebkuchen

Lebkuchen

Inspiracja





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź