Schab w sosie własnym

To najprostszy sposób na przygotowanie schabu. Schab wcale, a wcale nie wychodzi suchy, ale soczysty i pyszny. Pasuje idealnie do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Do jego przygotowania użyłam tylko podstawowych przypraw: soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki podsmażeniu mięsa, a później zeskrobaniu smaczków mięsa z patelni. Schab dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 i 1/2 godziny. Dzięki temu wychodzi mięciutki. Pod koniec sos zagęszczamy mąką i gotowe. Ilość mąki zależy od tego jaką gęstość sosu lubimy.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy w plastry o grubości 1cm. Cebule obieramy i kroimy kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mięso powinno zrobić się brązowe z obu stron. Schab przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wkładamy cebule. Smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Przekładamy ją do mięsa.

Na patelnię wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy ją zeskrobując z patelni „smaczki” z mięsa. Wodę z patelni przelewamy do garnka. Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlewamy jeszcze dodatkową wodą tak, aby wystawała ponad poziom mięsa około 1-2cm. Zawartość garnka zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny. W między czasie sos mięsny doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gdy mięso jest już miękkie to mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy ją na gotujący się sos i szybko mieszamy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki obsmażeniu mięsa na brązowo oraz wykorzystaniu wszystkich „smaczków” ze smażenia.

2) Ilość mąki zależy od ilości wody użytej do duszenia. Dodajmy ją stopniowo.

Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym

Jeśli przygotujesz schab w sosie własnym to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





36 komentarzy

  1. Mimo wielu obaw z mojej strony, schab wyszedł wyśmienicie 🙂 Mocno podsmażone mięso oddało do sosu to co najlepsze: piękny kolor i wyrazisty smak. A dodanie podstawowych przypraw tylko go podkreśliło 🙂 Sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie- nic więcej nie potrzeba 🙂 Dziękuję za genialny w swej prostocie przepis, który na pewno wykorzystam jeszcze nie raz <3 🙂

    • cukiereczek

      Pani Pelagio bardzo się cieszę, że schab się udał i smakował ?

  2. Witam czy mieso po krojeniu trzeba sol i pieprz czy nie ?

    • cukiereczek

      Kasiu nie trzeba oprószać mięsa solą i pieprzem przed smażeniem. Przyprawy dodajemy pod koniec duszenia do sosu.

    • Nie polecam tego przepisu, schab wyszedl twardy a sos bez smaku.

  3. Witam, czy do smażenia konieczny jest smalec?
    Czy zastępując go innym tłuszczem mięso odpowiednio się podsmaży?
    Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

    • cukiereczek

      Tak, spokojnie można użyć innego tłuszczu ?

      • Czy rozbijamy mięso ? Odkrajac tluste elementy ?

        • cukiereczek

          Mięsa nie rozbijamy. A tłuste elementy tak, można odkroić.

      • Ja używam do smażenia smalcu gęsiego. Bardzo zdrowy, idealna, wysoka temperatura dymienia i przede wszystkim ma neutralny smak potraw. Pozdrawiam ciepło.

  4. Dziękuję bardzo za przepis pyszny był ten schab delikatnie i przede wszystkim soczysty a nie suchy. ??

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakował ?

    • Robiłam ten schab już wiele razy. Zawsze wychodzi pyszny. Szybko się go robi a później tylko odpoczynek jak mięsko się dusi.

      • cukiereczek

        Bardzo się cieszę, że smakuje ?

      • Sztosik! Mięsko było mięciutkie i rozpływało się w ustach. Dla podkrecenia smaku dodałam słodkiej papryki. Na pewno zrobię jeszcze nie raz!

        • cukiereczek

          Bardzo się cieszę, że smakowało ♥️

    • Nie wierzę normalnie, kilka razy próbowałam zrobić schab i zawsze był twardy, a teraz w końcu się udało! Mięso wyszło super, bardzo dziękuję za przepis!

      • cukiereczek

        Cieszę się ?

  5. Własnie zjedliśmy z ziemniakami i mizerią. Rodzinka zachwycona 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

  6. Czy może być kasza gryczana podana zamiast ziemniaków?

    • cukiereczek

      Pewnie! Taki schab pasuje też do kaszy ?

  7. Pycha

    • cukiereczek

      Pięknie wygląda, tak smakowicie ?

      • Hej! Schab wyszedł kruchy,wyśmienity, oprócz podstawowych przypraw podanych w przepisie dodałam świeży tymianek oraz estragon, a także nać pietruszki prosto z ogródka ! Dziękuję ✓

        • cukiereczek

          Bardzo mi miło 😍

  8. Schab wyszedł soczysty. Domownicy nie mogą się doczekać kiedy zrobię go kolejny raz.

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało,

  9. Super ! Schab mięciutki i pyszny . Dziękuje bardzo za przepis 😉

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że smakuje 😃

  10. Pit

    Super przepis, dodałem jeszcze marchewki do wywaru, myślę że wyciągnęły jeszcze smak 😉

    • cukiereczek

      O fajny pomysł na dodatek ♥️ Cieszę się, że smakuje.

  11. Robię tak schab od wielu lat. Identycznie. Zawsze wychodzi mięciutki, rozplywający się w ustach. Najlepszy jest z puree ziemniaczanym i salatą w sosie śmietanowym, mizerią lub buraczkami. U mnie w pracy jest stolówka i tam czasem też podają taki schab. Tylko sos naturalny, bez cebuli, jasny. To też pyszne. Trochę inny, delikatniejszy.

    • cukiereczek

      Takie duszone mięso jest pyszne 😃

  12. Pyszny, wszedł do zestawu standardowych obiadów w moim domu.

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

Zostaw odpowiedź