Na blogu znajdziecie m.in rogaliki marchewkowe. Czas więc na rogaliki dyniowe. Rogaliki z dodatkiem dyniowego puree mają piękny słoneczny kolor, są niezwykle mięciutkie i puchate. Będą idealne na śniadanie, a także deser. Jako nadzienie wykorzystałam nutellę, która świetnie się tutaj sprawdziła.
SKŁADNIKI (24 sztuki):
- CIASTO:
- 450g mąki,
- 1,5 łyżeczki drożdży instant,
- 2 czubate łyżki puree z dyni,
- ½ łyżeczki soli,,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- ¾ szklanki mleka,
- 70g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- DODATKOWO:
- Nutella,
- 1 jajko+1 łyżka mleka,
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło. Podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści. W misce ucieramy żółtka, cukier, aromat waniliowy i dyniowe puree. Dodajemy letnie mleko, mieszamy. Następnie wsypujemy drożdże i stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na koło grubości 5mm. Koło dzielimy na 8 „trójkątów”. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy porcję nutelli. Następnie zwijamy ciasno rogalika. Rogaliki odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zarumienia.
Smacznego 🙂
Puszyste rozpływające się w ustach 🙂 przepyszne !! Przepis zapisany ❤️
Cieszę się, że smakowały ?❤️
Hejka , dziękuję za przepis, właśnie go wynalazłam, i go teraz próbuje, Pozdrawiam serdecznie, Grażyna
Daj znać koniecznie jak wyjdą ♥️