Placki maślankowe z żurawiną i jabłkiem

Placki są puszyste i mięciutkie, a w smaku są moim zdaniem kruchutkie. A to dzięki dodatkowi sporej ilości masła do ciasta. Smakowały nam bardzo. Jabłko jest tutaj mało wyczuwalne. Jabłko odpowiada raczej za fajną konsystencję placków.

Placki maślankowe z żurawiną i jabłkiem

Placki maślankowe z żurawiną i jabłkiem

SKŁADNIKI(4 porcje):

  • 150ml maślanki,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 duże jajko,
  • 40g masła,
  • 1 szklanka mąki (150g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczka sody,
  • 1 jabłko,
  • 25g suszonej żurawiny,
  • DODATKOWO:
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Do drugiej miski wbijamy jajko. Roztrzepujemy je. Dodajemy maślankę, mleko, masło i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy jabłko i żurawinę, delikatnie mieszamy do połączenia.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. 1 łyżka ciasta = 1 placuszek.

Placki serwujemy ciepłe same lub polane syropem klonowym.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Z przepisu wychodzi 10-15 placków.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź