Placki są puszyste i mięciutkie, a w smaku są moim zdaniem kruchutkie. A to dzięki dodatkowi sporej ilości masła do ciasta. Smakowały nam bardzo. Jabłko jest tutaj mało wyczuwalne. Jabłko odpowiada raczej za fajną konsystencję placków.
SKŁADNIKI(4 porcje):
- 150ml maślanki,
- 2 łyżki mleka,
- 1 duże jajko,
- 40g masła,
- 1 szklanka mąki (150g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczka sody,
- 1 jabłko,
- 25g suszonej żurawiny,
- DODATKOWO:
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Do drugiej miski wbijamy jajko. Roztrzepujemy je. Dodajemy maślankę, mleko, masło i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy jabłko i żurawinę, delikatnie mieszamy do połączenia.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. 1 łyżka ciasta = 1 placuszek.
Placki serwujemy ciepłe same lub polane syropem klonowym.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Z przepisu wychodzi 10-15 placków.