Pyszny deser wywodzący się z kuchni angielskiej czyli blueberry crumble. Smakuje przepysznie. Podajemy go z bitą śmietaną i lodami.
SKŁADNIKI:
- JAGODY:
- 450g jagód,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej,
- 2 łyżki cukru,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- KRUSZONKA:
- 90g masła,
- 125g mąki,
- 80g brązowego cukru,
- Szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, cukier brązowy i szczypta soli. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy między palcami tworząc kruszonkę.
W drugiej misce łączymy jagody, mąkę, cukier i skórkę z cytryny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Duże zaczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Wykładamy jagody i posypujemy je równomiernie kruszonką.
Jagody zapiekamy około 15-20 minut tzn. do zarumienienia kruszonki.
Życzę smacznego 🙂