Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Pojawiły się już w lasach pierwsze jagody więc zapraszam do "Weekendowej Cukierenko" na pyszne ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu. Przy ciastach z dodatkiem jogurtu, maślanki czy śmietany istnieje ryzyko zakalca. Aby go uniknąć to wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ponadto składniki trzeba mieszać krótko, tylko do połączenia. Im dłużej mieszamy tym ciasto będzie cięższe. Ciasto po upieczeniu jest puszyste. Pasuje idealnie do kubka popołudniowej herbaty.

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 200g (1 szklanka) cukru,
  • 350g jogurtu naturalnego,
  • 3 duże jajka,
  • 200ml oleju,
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500g mąki pszennej tortowej,
  • Sok z ½ cytryny,
  • KRUSZONKA:
  • ½ szklanki mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 60g masła,
  • DODATKOWO:
  • 400g jagód,

PRZYGOTOWANIE:

KRUSZONKA: Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy ze sobą cukier, cukier waniliowy i mąkę. Dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło i rozcieramy je między palcami, aby powstała kruszonka.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy w dużej misce z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier i sok z cytryny. Miksujemy chwilkę mikserem, tylko do połączenia składników.

Foremkę o średnicy 23x28cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Do foremki wykładamy ciasto. Następnie wykładamy równomiernie jagody. Na wierzchu ciasta rozsypujemy kruszonkę.

Ciasto pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gdyby zaczęło się spiekać to przykrywamy je folią.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto całkowicie studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką





9 komentarzy

  1. Witam czy do tego placka z jagodami można użyć mrożonych? Jeśli tak czy trzeba rozmrozić je pierwszo

    • cukiereczek

      Beka można użyć jagód mrożonych. Nie rozmrażamy ich wcześniej.

      • Jakiej firmy miała pani jogurty

        • cukiereczek

          Beka zazwyczaj używam firmy Zott lub Bakoma.

  2. Witam czy na jogurt naturalny trzeba patrzeć czy rzadki czy gesty czy to obojętne jaki się kupi

    • cukiereczek

      Wera w tym cieście obojętnie jaki będzie.

  3. Ciasto przechowywać w lodówce tak po upieczeniu

  4. Witam jak przechowywać ten placek? W lodówce

    • cukiereczek

      Alina, wystarczy przechowywać ciasto pod przykryciem lub w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Nie trzeba w lodówce.

Zostaw odpowiedź