Pojawiły się już w lasach pierwsze jagody więc zapraszam do "Weekendowej Cukierenko" na pyszne ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu. Przy ciastach z dodatkiem jogurtu, maślanki czy śmietany istnieje ryzyko zakalca. Aby go uniknąć to wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ponadto składniki trzeba mieszać krótko, tylko do połączenia. Im dłużej mieszamy tym ciasto będzie cięższe. Ciasto po upieczeniu jest puszyste. Pasuje idealnie do kubka popołudniowej herbaty.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 200g (1 szklanka) cukru,
- 350g jogurtu naturalnego,
- 3 duże jajka,
- 200ml oleju,
- 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 500g mąki pszennej tortowej,
- Sok z ½ cytryny,
- KRUSZONKA:
- ½ szklanki mąki,
- 5 łyżek cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 60g masła,
- DODATKOWO:
- 400g jagód,
PRZYGOTOWANIE:
KRUSZONKA: Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy ze sobą cukier, cukier waniliowy i mąkę. Dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło i rozcieramy je między palcami, aby powstała kruszonka.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy w dużej misce z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier i sok z cytryny. Miksujemy chwilkę mikserem, tylko do połączenia składników.
Foremkę o średnicy 23x28cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do foremki wykładamy ciasto. Następnie wykładamy równomiernie jagody. Na wierzchu ciasta rozsypujemy kruszonkę.
Ciasto pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gdyby zaczęło się spiekać to przykrywamy je folią.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto całkowicie studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Witam czy do tego placka z jagodami można użyć mrożonych? Jeśli tak czy trzeba rozmrozić je pierwszo
Beka można użyć jagód mrożonych. Nie rozmrażamy ich wcześniej.
Jakiej firmy miała pani jogurty
Beka zazwyczaj używam firmy Zott lub Bakoma.
Witam czy na jogurt naturalny trzeba patrzeć czy rzadki czy gesty czy to obojętne jaki się kupi
Wera w tym cieście obojętnie jaki będzie.
Ciasto przechowywać w lodówce tak po upieczeniu
Witam jak przechowywać ten placek? W lodówce
Alina, wystarczy przechowywać ciasto pod przykryciem lub w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Nie trzeba w lodówce.